T rei unități medicale funcționează în Valea Jiului. Este vorba de Spitalul de Urgență Petroșani – cea mai mare unitate spitalicească, și spitalele municipal Lupeni și Vulcan. Care este, însă, starea sistemului medical din această zonă aflăm din masterplanul pentru
turism, care cuprinde absolut fiecare domeniu, de la turism, energie, educație, sănătate, economie și nu numai.

Spitalul din Petroșani a fost înființat în anul 1977, iar după 20 de ani a primit statutul de Spital de Urgență. La acel moment, acesta era al nouălea spital de urgență din România, celelalte opt fiind situate în București.
”În prezent, Spitalul din Petroșani dispune de un total de 655 de paturi distribuite în 20 de secții și compartimente. Echipa medicală a spitalului cuprinde 917 angajați, dintre care 107 sunt medici în 26 de specialități medicale și chirurgicale. Atât medicii, cât și personalul auxiliar au beneficiat de formare profesională diversificată. O parte semnificativă a corpului medical are competențe medicale și o a doua specialitate în cadrul domeniului de bază. În cadrul spitalului, există un interes constant pentru îmbunătățirea procesului de perfecționare profesională, inclusiv prin activități de cercetare științifică și dezvoltare, cu mulți medici care au obținut titlul științific de doctor în medicină”, arată documentul.
Spitalul de Urgență Petroșani este dotat cu echipamente medicale moderne, inclusiv Computerul Tomograf Somatom ARTX, Ecograf Doppler Color, Gastroscop, Endoscop, Mamograf, Aparatură de Anestezie avansată, precum și echipamente de neurochirurgie performante, printre altele.
Istoricul Spitalului din Vulcan coboară până în anul 1910, pentru început sub forma îngrijirilor realizate de ordinele monastice. În anul 1948, Spitalul din Vulcan funcționa cu un total de 150 de paturi și includea următoarele secții: interne, chirurgie, boli contagioase, TBC și maternitate. Dezvoltarea economico-socială a orașului Vulcan a determinat necesitatea asigurării unui spațiu adecvat pentru funcționarea optimă a instituțiilor medicale. Astfel, în anul 1970, s-a reușit transferul clădirii actuale a Spitalului de la Trustul Județean de Construcții către Ministerul Sănătății. Clădirea a fost convertită de la un cămin muncitoresc la o unitate spitalicească, chiar dacă prezenta numeroase disfuncționalități în comparație cu construcțiile spitalicești propriu-zise. În anul 1996 a fost inaugurat complexul Ambulatoriului Integrat, dotat cu cabinete medicale specializate (medicină internă, pneumologie, dermatologie-venereologie, chirurgie, ORL, oftalmologie, ginecologie, pediatrie). În plus, s-au adăugat facilități precum bazinul de hidrochinezoterapie, sala de gimnastică și spații pentru fizioterapie. Aici au fost amenajate în spații corespunzătoare și Laboratorul de Analize Medicale și Laboratorul de Radiologie și Imagistică.
”Începând cu luna noiembrie a anului 2021, structura Spitalului Municipal Vulcan a suferit o modificare prin crearea compartimentului de Terapie Intensivă (ATI)”, arată documentul.
Spitalul Municipal Lupeni este amplasat în municipiul Lupeni, pe strada Pădurarilor nr. 2, în județul Hunedoara. Situat într-o zonă turistică muntoasă și cu caracter monoindustrial, acesta deserveste o arie geografică ce se întinde pe o distanță de peste 60 de kilometri, cuprinzând o suprafață de 28.000 de hectare, cu altitudini cuprinse între 600 și 1600 de metri. Spațial, spitalul se află la aproximativ 10 km distanță față de stațiunea turistică Straja, deservind și localitățile învecinate.
Spitalul Municipal Lupeni are ca profil de activitate furnizarea de servicii medicale pentru pacienții cu afecțiuni cronice și acute.
Unitatea este o instituție sanitară cu paturi, cu personalitate juridică și de utilitate publică, care furnizează servicii medicale. Finanțarea este integral asigurată din venituri proprii, funcționând pe principiul autonomiei financiare.
Conform Legii nr. 95/2006, Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 162/2008 și Hotărârii Consiliului Local Lupeni nr. 67/2010, managementul asistenței medicale din cadrul Spitalului Municipal Lupeni a fost transferat autorităților publice locale.
Structura spitalului cuprinde 175 de paturi pentru spitalizare continuă, împărțite în patru secții principale (medicină internă, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, pediatrie) și trei compartimente: Centrul de Primiri Urgențe (CPU), Terapie Intensivă (ATI) și Ingrijiri Paliative. Se adaugă 20 de paturi pentru spitalizare de zi, utilizate de toate secțiile (din care 3 pentru oncologie) și 12 paturi pentru însoțitori. Spitalul mai include și un ambulatoriu de specialitate și diferite departamente funcționale precum blocul operator, laboratorul de recuperare BFT (bază de tratament), laboratorul de analize medicale, laboratorul de radiologie și imagistică (inclusiv CT), anatomie patologică, farmacie, etc. Laboratoarele susțin atât activitatea secțiilor, cât și a ambulatoriului.
Spitalul operează cu patru linii de gardă în cele patru secții (medicină internă, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, pediatrie) și două linii de gardă în compartimentele ATI și CPU. Fiind dotat cu aparatură modernă, spitalul dispune de echipamente de înaltă performanță, precum computer tomograf, mamograf, osteodensitometru și aparat de radiologie dentară mobilă. Spitalul are aproximativ 255 de angajați, incluzând: 33 medici, 19 medici rezidenți, 5 personal sanitar superior, 105 personal sanitar mediu, 64 personal auxiliar sanitar, 18 personal tehnic, 11 muncitori și personal de serviciu, 6 medici incluși în linii de gardă (pentru gărzi în afara programului de bază).
Viziunea conducerii Spitalului Municipal Lupeni este să devină o unitate medicală de încredere pentru comunitate, echipată cu aparatură și echipamente medicale competitive, care să contribuie la furnizarea unor servicii medicale de calitate, la creșterea satisfacției pacienților, la asigurarea siguranței actului medical și a confortului pacienților și personalului.
Monika BACIU