În Colonia municipiului Petroșani se vorbește despre panouri solare, care să fie amplasate pe fiecare casă și astfel oamenii să devină independenți. Este un proiect pe care administrația l-ar gândi pe Tranziția Justă, dar, până la a fi pus în practică, iarna bate la ușă și frigul cere soluții urgente.

Iar dacă în anii trecuți oamenii se încălzeau cu cărbuni, acum aceștia au dispărut cu desăvârșire. Și, singura resursă rămâne lemnul.
„Cererea a crescut exponențial în momentul acesta. Noi avem lemne de fag la vânzare, paletate, vrac sau la tonă, așa cum am început să vindem, în ultima perioadă, cantități mai mari. Cei care cumpără sunt din toate categoriile sociale, ținând cont că, în România, 50% din populație se încălzește încă cu lemn de foc”, ne-a spus Marian Oșlobanu, proprietar de gater.
Și așa se face că la intervale regulate de timp, câte o mașină plină cu lemne tăiate pleacă spre oamenii care le solicită.
„La ora actuală facem cam 20-30 de livrări pe zi. Noi avem doar fag. Și avem lemne la 1.300 de lei o camionetă, cu lemne tăiate și crăpate la dimensiunea pe care o cere clientul. Și, mai ales, avem lemn uscat”, mai spune antreprenorul.
Iar într-un astfel de gater, am găsit panouri fotovoltaice, care îl ajută pe acest antreprenor să dea lemnele la un preț mai mic.
„Prețurile la noi au rămas neschimbate, încă din 2022. Și asta, nu fiindcă s-ar fi ieftinit lemnul pe piață, ci pentru că noi am investit foarte mult în tehnologie nouă, care ne ajută să tăiem lemnul la un preț mai mic. În plus, am investit și în energie verde. Avem aproape 400 de panouri instalate, care ne ajută extrem de mult să păstrăm scăzută factura la curent. Și atunci, am păstrat prețul mic la lemn”, mai spune Marian Oșlobanu.
Lemnul rămâne acum principala sursă de încălzire și cei mai mulți oameni care au sobe, ori centrale pe lemn deja au pornit să își refacă stocurile, pentru că frigul a ajuns să fie simțit.

Diana Mitrache