G rupul pe gaz de la Paroșeni este deja trecut în Programul de Guvernare, iar barajul pentru producerea energiei hidro, de la Baleia, este realizat în proporție de 90% și poate fi realizat foarte repede.
Sunt câteva date ce fac ca huila să nu mai fie singura resursă care să producă energie în Valea Jiului. Iar ideea pare să fie agreată și de guvernanți.
Venit în Valea Jiului, la Ziua Minerului, ministrul Energiei Sebastian Burduja a spus că alternativa la cărbuni este o șansă pentru Valea Jiului, iar cei de la Complexul Energetic Valea Jiului sunt îndreptățiți să aleagă și o astfel de variantă. „Au tot dreptul să ceară mixul energetic. Au o expertiză, au oameni care să funcționeze în aceste capacități de producție, au racordarea la liniile de transport energie electrică. Au toate ingredientele aici pentru a reuși. Iar noi o să îi sprijinim ca, după formarea noii companii, să aibă și activități care să dea o perspectivă, nu doar punerea în siguranță a minelor, până în 2032, ci un viitor în sectorul energetic românesc și dincolo de acest orizont”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Mai mult, ministrul a spus că mineritul va trebui și el sprijinit, așa cum s-a întâmplat în toată Europa.
„Așa cum toate statele UE, care au avut această provocare, au găsit înțelegere la Bruxelles și au acordat ajutoare de stat pentru punerea în siguranță a subteranelor, și România și Comisia Europeană are obligația morală de a-i da României acest drept de a ajuta această zonă și de a sprijini acest proces”, a conchis ministrul Energiei.
Diana Mitrache