Sistemul energetic national foloseste din greu energia produsã din cãrbuni si asta în conditiile în care industria extractivã este într-o stare deplorabilã.
La Gorj, minerii protesteazã de zile bune pentru salarii, iar la Complexul Energetic Hunedoara se asteaptã negocieri pentru sporuri, însã, de energia produsã de ei s-a folosit sistemul national si anul trecut. De fapt, energia pe cãrbune este cea mai bine vândutã pe piatã, acoperind chiar si 30 de procente din productia unei zile.
„În mod clar, pilonul Sistemului Energetic National, atât anul trecut, cât si anul acesta, dupã cum sunt prognozele meteo, a fost si sperãm cã va fi, energia produsã din cãrbune. Au fost momente când producãtorii de energie pe bazã de cãrbuni, CEO si CEH ca rol secundar, au asigurat si 30% din necesarul de energie de pe piatã. Deci, vorbim despre un sistem energetic national sustinut practic de productia de energie pe bazã de cãrbune”, spune Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele. Marti, productia de energie pe cãrbune ocupa doar locul II, (vezi aici http://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national?fbclid=IwAR1J2KjbWQh9dlmk5tYU3OdzZo8MFRGeGf3bapAdcuja24vT2IGoU_cxmQY), din cauzã cã a fost devansatã de cea eolianã, pentru cã vântul si-a fãcut acut simtitã prezenta. Totusi, si în aceste conditii, productia de energie nationalã a fost sustinutã de cãrbune în proportie de peste 21 %, cu 1700 de MW. Asta, în timp ce aceastã industrie nu este deloc sustinutã nici mãcar acum, cu toate evidentele. „Din punctul nostru de vedere, viziunea Guvernului a fost îndreptatã cãtre sectorul bugetar, cãtre cel de servicii, lãsând putin la o parte companiile de stat care desfãsoarã diverse activitãti. Si aici intrã extractia si productia de gaz metan, a cãrbunelui, productia de energie pe bazã de cãrbuni”, mai spun sindicalistii din CEH.
Termocentralele pe cãrbune sunt acuzate de agentiile de mediu cã „emit gaze cu continut de metale grele (plumb, arsen, beriliu, crom) si dioxinã“, desi s-au fãcut investitii la Paroseni, spre exemplu. În tot acest timp termocentralele pe cãrbune mai sunt acuzate cã reprezintã „cea mai importantã sursã de mercur din Europa“, însã, reprezentantii CEO, spre exemplu, sustin cã valorile concentratiilor de mercur determinate în ultimii trei ani, în zona de influentã a Complexului Energetic Oltenia, sunt nedetectabile, având valori sub 0,01 µg/l – SLD (sub limita de detectie), iar limita admisã de legislatia în vigoare este de 0,05 mg/l.
Diana Mitrache