Termocentrala de la Mintia are nevoie de huilă, ca să își facă stocuri pentru iarnă. Nu este de ajuns cantitatea zilnică scoasă din minele din Valea Jiului, iar o mică sincopă ar periclita furnizarea agentului termic în Deva. Așa că energeticienii cer acum sprijin guvernului. Minele de huilă din Valea Jiului pot asigura stocuri pentru câteva zile, dar mai puțin de o săptămână. Din această cauză, energeticienii spun că ar vrea să aducă o cantitate mai mare de cărbuni și să își facă un stoc de siguranță. Mai trebuie doar bani ca să fie adusă la Mintia.
„Cărbune avem pentru două zile, trei. Nu avem stocuri mari. Miercuri s-a întâlnit o comisie de dialog social la Ministerul Economiei, pe problema stocurilor de combustibili pentru producătorii de energie electrică, printre care și CEH. Noi avem o solicitare pentru 200.000 de tone de cărbune, ca să putem trece cu bine iarna”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la Termocentrala Mintia.
Cărbunele se află deja în portul Constanța și vine, așa cum spun liderii sindicali, din Africa, însă este nevoie de bani.
„Noi avem un contract în portul Constanța de 70.000 de tone. Cărbunele este deja acolo, dar nu avem bani să îl aducem la termocentrală. Și aici, prin intervenția Guvernului, s-ar putea realiza acest lucru”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la Termocentrala Mintia .
Administrația CEH nu are bani și asta o recunoaște și Cristian Roșu, administrator special la Complexul Energetic Hunedoara, care afirmă că nici cantitatea de cărbune folosită deja din import nu a fost plătită și nu crede că va putea lua o alta.
„De mult timp nu am mai importat cărbune. Avem asigurat cărbunele din Valea Jiului. În fiecare zi, un tren de cărbune pleacă dinspre Valea Jiului, spre Mintia. Este un contract mai vechi în derulare pentru importul de cărbune, dar, din păcate, are o clauză care prevede că primim cărbunele, doar în momentul în care achităm un tren, pe care l-am achiziționat anterior. Nu am plătit încă trenul deja luat, așa că nu se pune problema să luăm un al doilea tren, pentru că nu avem banii necesari”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.
În prezent, la Mintia ajunge cărbunele scos din minele Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, singurele mine care funcționează în Valea Jiului. Cantitatea, însă, nu este suficientă și s-a dovedit că, la o simplă întrerupere a circulației feroviare, pentru lucrări, Deva a rămas fără apă caldă. Acum se pune problema termoficării, pentru că temperaturile au scăzut și, tocmai de aceea, sindicatele își pun nădejdea în ajutorul ce ar putea fi primit de la Guvern.

Diana Mitrache