Mai multi oameni care locuiesc în comunitatea de case din perimetrul fostei mine Dâlja au fost în pericol si s-au speriat, dupã ce, de zile bune, au constatat cã, din curtea unei case iese un gaz, iar de duminicã searã a iesit si fum.
Cu totii s-au simtit într-un real pericol, mai ales cã se stie cã în zonã sunt galerii ale fostei mine Dâlja, una dintre primele unitãti închise în Valea Jiului.
„De duminicã arde acolo si am observat fumul. Nu am bãgat de seamã ce este, pentru cã credeam cã a dat vecinul foc. Dimineatã ne-am trezit cu pompierii, politia”, mi-a spus femeia în curtea cãreia s-a autoaprins cãrbunele. „Vine fum de acolo. Nu mi-a explicat nimeni, nimic, dar m-am rugat de vecina sã sune la 112, cã venea miros de fum, dar nu lemn, nu de cãrbune, venea un miros ciudat. M-am temut cã sunt femeie bãtrânã, ce pot eu sã fac. A sunat o vecinã.
E un miros ciudat, din pãmânt. Nu am mai avut probleme, dar acum de vreo douã sãptãmâni tot simtim miros si am zis sã sunãm la politie”, a povestit o altã femeie ce locuieste în acelasi loc si care, cu lacrimi în ochi a spus cã s-a temut de ce era mai rãu.
De altfel, în ultimii ani, oamenii din zonã s-au mai plâns de problemele legate de galeriile fostei mine, însã, acum, problemele sunt recunoscute si de cei de la Complexul Energetic Hunedoara. Directorul Samuel Dioane a spus cã asa ceva nu s-a mai întâmplat la noi, dar cã în alte tãri, astfel de evenimente s-au soldat cu victime. „E fum de cãrbune, am spune noi, dupã miros si alte date de identificare. Sunt aici si specialistii de la INSEMEX cu noi. Verificãm. Nu stiu dacã existã aici o galerie, urmeazã sã facem mãsurãtorile, ca sã stim dacã, în zona respectivã se aflã o galerie sau e doar aflorimentul de la suprafatã al stratului de cãrbune. Era posibil sã se autoaprindã. Cãrbunele, în contact cu aerul, se autoaprinde. Din ce stim noi, la noi nu s-a mai întâmplat. Dar polonezii ne-au spus cã ei au avut si evenimente în Silezia, unde un om a intrat în casã si emanatiile de gaz din subteran au produs decesul acestei persoane, când a aprins lumina”, a explicat Samuel Dioane, director CEH.
La fata locului, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a convocat comandamentul de urgentã, dupã ce oamenii au sunat la 112, care au încercat sã stingã focul.
„Am fost solicitati sã intervenim la niste degajãri de fum din subteran. Ne-am deplasat la fata locului cu o autospecialã cu apã si spumã. Am constatat cã ar putea fi vorba despre autoaprindere a stratului de cãrbune. S-a constituit grupul de suport tehnic si ne-am deplasat la fata locului cu toti specialistii pentru a vedea care este situatia urmeazã sã fie luate mãsurile în consecintã. Momentan nu se impune evacuarea oamenilor, dar am luat în calcul si aceastã variantã”, a spus Cristian Baleia, comandant al Detasamentului de Pompieri Militari Petrosani, iar primarul Tiberiu Iacob Ridzi a fãcut precizarea cã localnicii nu vor fi evacuati, dar zona va fi supravegheatã.
Pompierii au introdus niste sonde în pãmânt si, dupã ce au stins focul, au lãsat ca gazele sã poatã fi evacuate pentru a nu mai exista pericol. Zona nu a fost tocmai izolatã, iar oamenii nu au fost evacuati, dar specialistii au rãmas în zonã, pânã la înlãturarea pericolului.
Încã de acum 10 ani, mai multi oameni din acest loc au semnalat pericolul. Aici sunt aproximativ 130 de case, mai toate construite peste fosta minã Dîlja, iar pericolul, spuneau oamenii care nu au avut niciodatã încredere cã mâna a fost conservatã exemplar, apãrea atunci în zona fostului suitor de aeraj pentru ventilatie, aferent Putului auxiliar 3. Mina Dâlja a fost închisã în perioada 2005 – 2006, cu bani de la Banca Mondialã si Guvernul României.
Diana Mitrache