Zeci de oameni din cartierele sãrace din Lupeni, Vulcan sau Aninoasa trãiesc efectiv din furtul de cãrbuni din vagoanele Complexului Energetic Hunedoara. Trenurile opresc în zonele în care sunt aceste cartiere, iar asta este ca o invitatie la a urca în vagoane.

Nimeni pânã acum nu a mers la cauzã, ci doar la efect, asa încât politistii sunt cei care fac sute de dosare penale si îi trimit pe hoti în puscãrie. Singurii care pierd sunt minerii.

„Sunt mai multe cauze, iar una este serviciul de transport pe calea feratã, care, asa a fost dimensionat si contractul a fost semnat asa încât sã permitã oprirea acestor trenuri în anumite locatii. Cred  si sper cã doar nu s-a luat în calcul posibilitatea atacului la vagoane si nu este altceva”, a spus Mihael Melczer, director gen CEH SA. Acum, însã, conducerea CEH vrea sã facã în cel mai scurt timp un nou contract, care sã nu mai permitã oprirea garniturilor de tren în aceste locuri. „În momentul în care vom încheia un nou contract cu transportatorul pe calea feratã, cu sigurantã, avem în vedere ca aceste trenuri sã fie formate cât se poate de rapid, doar în anumite zile si ele sã nu mai stationeze în gãri. Stationarea este o invitatie la furt. Vã dau asigurãri cã vom reface contractul cu transportatorul pe calea feratã cât de repede”, a mai spus Melczer.  Lopãtarii, cum au fost numiti cei care descarcã sacii cu cãrbuni direct din vagon, scot tone de huilã, pe care o aruncã între linii. De acolo a fost recuperatã o cantitate uriasã, doar în câteva zile. Si asta, asa, ca sã vedeti cât de mult se furã, cu voia celor de la calea feratã. „Vreau sã vã spun cã de pe câteva linii de cale feratã, în 3, 4 zile, am recuperat aproape 1.000 t de cãrbune, doar curãtând liniile de cale feratã. Sunã ciudat, dar asta este!”, a mai afirmat directorul Complexului Energetic Hunedoara.

Autoritãtile s-au implicat acum câtiva ani si prefectul de Hunedoara, pe atunci Sorin Vasilescu, sustinea cã 110 tone a fost cea mai mare cantitate de huilã pe care au descãrcat-o „lopãtarii” din vagoanele de marfã, furtul „ca în codru” desfãsurându-se în mai putin de patru ore, în halta Coloniei Iscroni de lângã orasul Aninoasa. Operatiunea a avut loc în noiembrie 2012, iar de atunci doar politistii i-au mai prins si le-au fãcut dosare penale.

Diana Mitrache