O capră neagră în Parcul Național Retezat a fost surprinsă de Claudia Dănău, Biolog APNR.
Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva Parcul Naţional Retezat ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată.
Capra neagră (Rupicapra rupicapra) are habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, de unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor. Ele se hrănesc cu măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite, iar iarna, caprele consumă mușchi sau licheni.
”Echipa Administrației Parcului Național Retezat este formată din 17 persoane, care asigură conservarea și protejarea patrimoniului natural prin activități de control/ pază și monitorizare, proiecte, reguli, avize, etc.
Administrația Parcului Național Retezat colaborează cu instituții locale, județene,
teritoriale, cu persoane fizice și juridice, cu cercetători prin avize și parteneriate scrise care impun condiții de desfășurare a diverselor activități pe teritoriul ariilor naturale protejate”, arată Administrația Parcului Național Retezat.
Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.
Monika Baciu