A devenit din ce în ce mai greu sã se impunã pe piatã, sã se dezvolte si sã facã fatã tuturor cerintelor. Vorbim despre crescãtorii de animale, iar unul dintre ei, Nicu Oichia, care are o fermã de capre si aduce carne,  brânzã si lapte de caprã la Petrosani, povesteste cât de mult ghinion a avut, de fiecare datã când a încercat sã se dezvolte.
Pentru cã are peste 300 de capre, si a pornit de la mai putin de 5, acum a cãutat sã le creeze conditii. Si-a fãcut un laborator de procesat laptele, face brânzã si, imediat ce s-a scurs, fuge cu ea în piatã. Nu are sãrbãtori si chioscul sãu e deschis doar când are marfã proaspãtã, dar vorbeste despre cei care stau la bloc si se dau colegii lui de galantar. „Nimeni nu vrea sã ne ajute si asta mã face cel mai mult sã am momente de cumpãnã, în ce priveste mica afacere, pe care o avem. Mã refer la cei care  vând, alãturi de noi, brânzã în piata din Petrosani, pentru cã aproape toti stau la bloc si vând brânzã de toate categoriile. Telemea de oaie, de vacã, de bivolitã, dar vreau sã vã spun cã bivolite nici nu mai sunt în zona noastrã, în toatã Tara Hategului , iar ei vând asa ceva în piatã la Petrosani. Lumea nu stie, oamenii sunt pãcãliti si vin si cu un pret mic, cã iau telemeaua de vacã cu 7 lei.  Cei care aduc brânza de vacã la bisnitã o pun la 14 lei si atunci un cioban nu poate pune cu 14 lei, iar la mine e 20 de lei si nimeni nu ia nicio mãsurã”, se plânge Nicu Oichia, fermier din Livadia.

Ciobanii autentici încã mai sperã cã oamenii pot aprecia calitatea si Nicu are clienti fideli. Cine nu a luat de la el nu stie, dar producãtorii autohtoni sunt putini si ei nu stau toatã ziua în piatã. Au vite, si, ca mai toti, si Nicu a accesat fonduri europene. A fost atât de greu, cã, la un moment dat, din cauza birocratiei, voia sã protesteze în fata APIA la Deva. Suma pe care a luat-o este de 40.000 de euro, dar în timp ce fãcea o autorizatie, îi expira o alta si tot asa, luni de zile. Acum, noi l-am gãsit pe Nicu în timp ce punea acoperisul pe una dintre constructiile la care lucreazã.
„Am accesat ceva fonduri. Nu mi-a fost usor, dar cu putin mai multã ambitie am reusit. Am dezvoltat o micã fabricã de preparare a laptelui, grajduri moderne, o platformã de gunoi, ca în UE si cam asta e. Dar recunosc, am avut momente în care chiar am vrut sã mã opresc”, a spus Nicu Oichia.
Adevãratii fermieri sunt încurajati sã meargã, asa cum spune si ministrul agriculturii, cu oaia, dar ciobanul nostru din Livadia rãmâne la caprele lui. Are planuri mari si nu exclude chiar sã îsi deschidã o pensiune, undeva la stradã, spre Livadia.
Îi trebuie, însã, multã rãbdare si putere sã mai treacã prin toate furcile birocratiei. Un singur lucru ne îndrumã: nu trebuie sã cumpãrãm neapãrat de la el, dar ar fi bine sã nu cãutãm produsul ieftin, ci producãtorul autentic.
Diana Mitrache