P oluarea de pe Jiu poate fi stopată, iar pentru asta vor fi montate dispozitive denumite capcane pentru PET-uri. Instalații similare vor mai fi montate și pe Ialomița, Mureș și Argeș și au o capacitate de 5 metri cubi. Apele Române s-au gândit la defileul Jiului, dar încă nu poate fi pus acolo un astfel de plutitor, așa că s-a ales zona de la Paroșeni.
Tone de deșeuri ajung periodic pe Jiu, în Gorj și nu o dată vecinii noștri au solicitat să stopăm fenomenul de poluare. Toate peturile vin din Valea Jiului, locul de unde și izvorăsc principalele cursuri de apă ce se varsă mai apoi în Jiu, iar de ceva timp, se vorbește despre montarea unor capcane performante pe apele poluate puternic, Jiul fiind în atenția celor ce vor să scape de plasticul din apă. Așa că celor de la Apele Române li s-a cerut să indice o locație pentru aceste capcane plutitoare. „Am fost solicitați să propunem niște secțiuni pentru colectarea unor PET-uri. E vorba despre niște utilaje plutitoare, care se instalează acolo unde există o
acumulare de apă, și inițial am vrut să propun bvarajul din Defileul Jiului. Numai că, dacă barajul e în stand by, m-am reorientat către barajul cu priză de la Termocentrala Paroșeni, fiind singurul lac din zonă, unde putem să colectăm PET-urile din amonte, adică, ce vine de la Lupeni și Uricani. Sigur că ideal ar fi defileul”, a spus Sorin Corici, șeful Sistemului Hodrotehnic Ape Jiu.
The Litter Trap este practic un dispozitiv plutitor, realizat din plastic reciclat, cu o capacitate de stocare de pana la 5 metri cubi pe zi.
„Acest utilaj este unul plutitor, care efectiv colectează aceste PET-uri care plutesc pe luciul apei. Dar are nevoie de o acumulare de apă. Utilajul are o capacitate de 5 mc pe zi. Nu e cazul în Valea Jiului, că nu ajungem la o așa cantitate, dar sunt benefice și sper să beneficiem de unul la Paroșeni, la barajul de la termocentrală, pentru că acolo avem o acumulare de apă, după care, dacă este posibil, să îl montăm în acumularea de pe defileul Jiului, dacă va fi dată în folosință hidrocentrala, pentru că acolo se unesc cele două Jiuri și, automat, spre Gorj, nu ar mai pleca nimic din zona noastră”, a mai precizat Corici. O primă capcană de acest fel a fost montată pe Dâmbovița, dar urmează să ajungă și la noi, în Valea Jiului, pe Jiul de Vest.
Diana Mitrache