În ultimele luni, furtul capacelor de canalizare a devenit o problemă tot mai frecventă în Valea Jiului, afectând nu doar infrastructura locală, ci și siguranța pietonilor și a autovehiculelor.

Cristian Ionică, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului, atrage atenția asupra acestor incidente și face un apel la cetățeni pentru a raporta direct companiei orice astfel de situații, înainte de a apela la rețelele de socializare sau la serviciul de urgență 112.
Echipele ApaServ sunt pregătite să intervină non-stop, iar orice sesizare făcută direct la dispeceratul central al companiei este transmisă rapid echipelor de intervenție. În cazul în care capacele sunt furate sau deteriorate, se iau măsuri provizorii pentru a semnaliza locul, iar apoi se încearcă înlocuirea capacelor cu unele noi, fie din fontă, fie din beton.
”În ultima perioadă s-a constatat o acțiune continuă a celor care sustrag capacele de canal, lucru care ne afectează atât pe noi cât și siguranța pietonilor și autovehiculelor. Din păcate aceste aspecte nu sunt semnalate prima dată la noi ci pe rețelele de socializare, la 112, iar noi putem să nu fim anunțați deloc. Rugămintea mea este ca noi să fim anunțați primii pentru că orice intervenție sau reclamație făcută la dispeceratul central este preluată și transmisă în cel mai scurt timp echipelor de intervenție care funcționează 24 din 24 și astfel putem interveni. Degeaba ne autosesizăm de pe rețelele de socializare sau de la cetățeni, noi trebuie să fim anunțați de pe dispeceratul central. Noi la rândul nostru anunțăm poliția care poate îi prinde pe cei care fură capacele însă important este ca să intervenim cât mai repede. Avem situații în care dimensiunea capacului de canal este diferită și nu putem interveni imediat. În acele cazuri încercăm în prima fază să semnalizăm locația, în al doilea rând încercăm să găsim un capac sau o ramă pentru a înlocui ce s-a furat. Dacă nu găsit, până remediem situația punem capace de beton. Mai avem și situațiile în care întâlnim capace deteriorate, mai ales printre blocuri, din cauza transportului greu. Capacele de canalizare sunt făcute pentru a suporta greutăți diferite în funcție de zonele în care sunt amplasate. Pentru noi toate aceste lucrări înseamnă costuri care nu pot fi estimate odată cu formarea bugetului dar sunt importante pentru siguranța cetățeanului sau al transportului public”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Pentru a descuraja furturile, ApaServ începe să utilizeze capace din material compozit, care nu sunt la fel de atractive pentru hoți. Costurile acestor intervenții neprevăzute cresc semnificativ, dar prioritare rămân siguranța cetățenilor și buna funcționare a infrastructurii publice.
”Avem două tipuri de capace de canalizare. Le avem pe cele din fontă, care sunt de tip vechi și mai avem cele noi care sunt din material compozit. În momentul în care schimbăm acele capace și nu suntem condiționați de acei factori, punem din material compozit pentru că nu este atractiv pentru colecționarii de fier vechi. Aceste capace din material compozit sunt la fel de rezistente daaă sunt montate în zonele în care se pretează”, a concluzionat Cristian Ionică.

foto ilustrativă