Tezaure inestimabile au fost furate de membrii unei grupãri infractionale si traficate pe piata neagrã. Cei patru au actionat în judetul Hunedoara si au sãpat dupã comori timp de 11 ani. Ca sã ascundã sumele enorme pe care le câstigau, braconierii si-au cumpãrat bunuri de lux, terenuri, vile sau au petrecut vacante în locuri exotice.
Patru bãrbati au fost trimisi în judecatã de procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia dupã ce au sustras obiecte de tezaur extrem de valoroase din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia si apoi le-au valorificat pe piata neagrã.
Darius Liviu Baci a fost trimis în judecatã pentru furt calificat, fals în declaratii si spãlare a banilor, Mircea Mihãilã, zis „Cap de Porc” este înviunuit de asociere în vederea sãvârsirii de infractiuni, furt calificat, spãlare a banilor si conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de cãtre o persoanã care are o îmbibatie alcoolicã de peste 0.80 gr./l alcool pur în sânge.
Tot în judecatã a fost trimis si Florin Sebastian Zvîncã, pentru fals în declaratii si spãlare a banilor, în timp ce Romicã Hîndorean este judecat pentru asociere în vederea sãvârsirii de infractiuni, spãlare a banilor si operatiuni de export ilegal de bunuri culturale ce fac parte din patrimoniul cultural national. Din probatoriul administrat în cauzã, procuroprii spun cã, perioada 1998 – 2009, dupã ce s-au constituit într-o asociatie infractionalã, cei patru au desfãsurat activitãti sistematice de detectii si sãpãturi neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, în urma cãrora au sustras si valorificat ilegal pe piata neagrã a antichitãtilor mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural National. Este vorba despre un tezaur, în valoare de 3.794.550 euro, alcãtuit din 3600 monede Lysimach, Pharnakes si Asander din aur, care au în total 30 de kilograme, sustras în august 1998 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, punctul Sesu Cãprãretei. Pânã acum din întregul tezaur s-au recuperat doar 28 monede Lysimach, depuse în colectiile Muzeului National de Istorie a României. Un alt tezaur, în valoare de 100.000 euro, este alcãtuit dintr-un colier cu pandantive si doi cercei din aur, sustras în perioada 2002-2003 din situl cetãtii dacice de la Cãpâlna, judetul Alba, care a fost din ferciire recuperat si depus în colectiile Muzeului National al Unirii din Alba Iulia. Cel de-al treilea tezaur sustras, în valoare de 869 de euro, este alcãtuit din 35 denari romani din argint si o tetradrahmã, sustras în vara anului 2000 din punctul arheologic Dâncu Mare, care, de asemenea, a fost recuperat, si depus în colectiile Muzeului National al Unirii din Alba Iulia.
Bani reciclati în spãlãtorii auto si vacante exotice
„În cursul urmãririi penale efectuate pânã în prezent au fost recuperate urmãtoarele loturi de artefacte apartinând Patrimoniului Cultural National, clasa Tezaur: un tezaur din colier cu pandantive si cercei din aur în valoare de 100.000 euro, 13 brãtãri spiralice din aur, în valoare de 5.300.000 euro, 700 monede din aur, de tip Koson, în valoare de 350.000 euro, 202 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, precum si alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice. Pentru reciclarea sumei de 3.000.000 mãrci germane, rezultatã din valorificarea tezaurului sustras, inculpatii au achizitionat o spãlãtorie auto, ulterior modernizatã si împrumutatã frecvent cu titlu de aport asociat, douã parcuri auto cuprinzând 20 de autoturisme de lux, 33 de parcele de teren în intravilanul municipiului Deva, actiuni bancare, vilã cu piscinã, apartamente în municipiul Deva, au petrecut vacante în Europa de vest, Tunisia si Japonia, etc”, aratã procurorii. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea unor mãsuri asiguratorii, indisponibilizându-se prin sechestru bunurile mobile si imobile ale inculpatilor. Cauza, deosebit de complexã, a fost instrumentatã de procurori prin colaborarea cu organele politiei judiciare din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, Directia de Investigatii Criminale, Inspectoratelor de Politie ale Judetelor Alba si Hunedoara.
Dosarul se aflã pe rolul tribunalului Hunedoara.
Carmen Cosman