Pneumonii, laringite ori afecțiuni ale pielii, sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă acum, la temperaturi ridicate, animalele de companie. Le este foarte cald și trebuie îngrijiți și scoși la plimbare când e mai răcoare. În plus, nici blana nu trebuie tunsă foarte scurt.
Temperaturile care trec de 30 de grade Celsius și în zona Văii Jiului îi pune la grea încercare pe proprietarii de animale de companie. Unii ajung cu ei la medic, pentru că se îmbolnăvesc. Iar cei mai mulți ne-au spus că se îngrijesc de câini și pisici mai atent acum.
„ A fost ok. A stat în casă. L-am tuns ieri. Ies cu el dimineața și seara”
„Pisicile mele stau pe gresie, le place răcoarea. Am două. Căldura nu prea le-a afectat, că avem un ventitator în casă. Stau pe gresie, deși seara caută un loc mai cald”
„I-am făcut duș. Stă cu limba scoasă. Și apă multă. Ies cu el dimineața sau după-amiază, că altfel leșină”
Și nu doar că leșină, dar se și îmbolnăvesc.
Iar medicii veterinari spun că se confruntă cu astfel de probleme.
„Este foarte cald și trebuie să li se asigure mereu apă proaspătă, să nu fie nici foarte rece, că asta e o altă problemă, sau să nu primească înghețată. Avem multe cazuri de căței și pisici cu laringotraheită acum, pentru că au mâncat sau au băut foarte rece și acum sunt pe tratament. Îi tundem, dar nu scurt, că li se arde pielea de soare și mai intră și în iarbă și fac diverse eczeme, alergii”, declară dr Amalia Iordache, medic veterinar.
Medicii spun că acum, când este foarte cald, și animalele ar trebui scose la plimbare dimineața și seara și să nu îi alergăm, fără să facă efort.
„În perioada aceasta, cei pe care îi avem cu insificiență cardiacă sunt predispuși la tot felul de complicații”, mai spune dr. Amalia Iordache
Pisicile, câinii, papagalii, ori porcușorii de guineea, sau hamsterii trebuie ținuți la răcoare, dar nu în curent de aer. Sunt proprietari care ajung cu ei la medic cu insolație, sau pneumonii și arsuri pe tălpi de la asfaltul fierbinte.
Diana Mitrache