C ând vor fi deblocate proiectele privind realizarea microhidrocentralelor de pe Jiu. Lucrările la hidrocentralele de pe râul Jiu au fost oprite în anul 2017 și nu au fost reluate până în prezent. Proiectele se confruntă cu blocaje generate de avizele de mediu, implicația unor organizații neguvernamentale (ONG-uri) și probleme legale. Un parlamentar hunedorean vrea să afle de la Ministerul Energiei când vor fi deblocate proiectele.
”Investițiile au fost demarate de mai bine de 20 de ani, iar statul român a cheltuit milioane de euro. Cu toate că gradul de finalizare al lucrărilor este de peste 90%, hidrocentralele nu pot asigura curent electric ieftin pentru peste sute de mii de case. Județul Hunedoara a suferit consecințe semnificative în ceea ce privește sectorul energetic. Problemele de la Complexul Energetic Hunedoara și întârzierile în punerea în funcționare a hidrocentralelor de pe râul Jiu au un impact negativ asupra pieței de energie electrică, cetățenii fiind primii care suferă plătind costuri tot mai mari pentru consum. De asemenea, stadiul investițiilor la Termocentrala Mintia a rămas necunoscut și scoaterea din funcțiune a acesteia a contribuit la instabilitatea sectorului energetic din zonă. Aceste probleme au un impact negativ asupra vieții cetățenilor și a dezvoltării economice a județului”, arată Ilie Toma, deputat PSD.
Energia electrică obținută din hidrocentrale reprezintă o soluție viabilă și sustenabilă pentru a satisface nevoile
noastre de electricitate. Această formă de energie regenerabilă și curată are un impact pozitiv asupra mediului, ajutând la combaterea schimbărilor
climatice și la protejarea resurselor naturale.
”De asemenea, contribuie la stabilitatea și fiabilitatea
sistemelor energetice și la
securitatea energetică a țării. Din punct de vedere al sectorului energetic, este crucial să dezvoltăm noi surse de producție a energiei. Aceste investiții pot contribui la diversificarea mixului energetic și la reducerea dependenței de combustibilii fosili, putem reduce dependența de importurile de energie și ne putem asigura că resursele noastre energetice sunt utilizate în mod eficient. Dacă am avea capacități energetice excedentare, am putea exploata această oportunitate prin creșterea exportului de energie electrică. Pe lângă beneficiile economice semnificative, ar spori și securitatea energetică a țării noastre. Cu toate acestea, până acum, întârzierile în finalizarea hidrocentralelor și incapacitatea de a le pune în funcțiune au condus la pierderi de oportunități în ceea ce privește producția de energie electrică și reducerea costurilor acesteia pentru comunitate”, mai notează Ilie Toma.
Monika BACIU