Directia de Sãnãtate Publicã a judetului Hunedoara a primit din partea Ministerului Sãnãtãtii  un numãr de 1692 doze de vaccine hexavalent ( diftero-tetano- pertussis- polio- hemofilus influente – hepatita de tip B) care vor fi repartizate medicilor de familie începând de astãzi.

De asemenea, în judetul Hunedoara au fost repartizate si 10.600 de doze de vaccin antigripal sezonier, care urmeazã sã ajungã la medicii de familie. De alfel, campania de vaccinare antigripalã gratuita va demarã în judetul Hunedoara de astãzi. Reprezentantii DSP Hunedoara reamintesc populatiei faptul cã în sezonul rece circulatia bolilor acute respiratorii reprezintã principala cauzã de îmbolnãvire în rândul populatiei si fac câteva recomandãri privind prevenirea îmbolnãvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii  cât si pentru gripã.

Cum ne ferim de îmbolnãvire?

Vaccinarea antigripalã cu vaccin gripal sezonier. Vaccinarea continuã sã fie singura metodã de profilaxie specificã a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineazã oferã o protectie de bunã calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sãnãtãtii)

Ne spãlãm des cu apã si sãpun ori de câte ori este nevoie.

Mai des ca oricând, în aceastã perioadã, trebuie sã ne spãlãm fata si nasul pentru scãderea încãrcãturii microbiene.

Atunci când strãnutãm, folosim batistã de unicã folosintã, iar, dacã nu avem, este de preferat sã strãnutãm pe mânecã sau pe umãr, pentru a evita rãspândirea particulelor posibil infectante. Evitãm aglomeratiile, atunci când nu este neapãrat necesarã prezenta noastrã în aceste locuri.

Respectarea unui regim de viatã sãnãtos – alimentatie bogatã în proteine, legume si fructe, odihnã si miscare (mers pe jos, cu bicicletã, sporturi diverse) este esentialã pentru mentinerea unui corp sãnãtos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afectiuni cronice cardiace si respiratorii, este bine sã evite deplasãrile si frecventarea locurilor aglomerate care creeazã premisele îmbolnãvirii sau a aparitiei complicatiilor afectiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnãvim?

La primele simptome de boalã – care constau în rinoree, jenã în gât, febrã pânã la 38 grade, stare generalã proastã – trebuie sã luãm legãtura cu medicul de familie.

În momentul în care o persoanã se îmbolnãveste, primul lucru pe care trebuie sã îl facã este acela de a se autoizola. Urmãtorul pas este de a contacta medicul de familie.

Este total gresitã automedicatia si, în special, tratarea, acasã, cu antibiotice, fãrã

prescriere de la medic.

Rãcelile si gripele nu se trateazã cu antibiotice! Numãrul normal

al infectiilor de tract respirator superior poate sã ajungã si la zece într-un an pentru o persoanã.

O persoanã bolnavã care se izoleazã la domiciliu  se poate însãnãtosi dupã 7 zile, dacã nu are alte afectiuni, chiar dacã face o formã severã de boalã. Dar, dacã aceastã persoanã bolnavã continuã sã meargã la serviciu, cu sigurantã îi va infecta si pe cei din jur si e posibil ca unii dintre acestia sã facã forme severe de boalã sau chiar letale.

Vaccinarea antigripalã continuã sã fie singura metodã de profilaxie specifica a gripei; ea asigurã la circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineazã oferã o protectie de bunã calitate.

Vaccinarea antigripalã se recomanda a fi efectuatã începând cu luna octombrie (înaintea aparitiei unei epidemii de gripã), organismul având nevoie de cel putin 2 sãptãmâni de la vaccinare pentru a produce anticorpi împotriva virusului.

Vaccinarea se poate realiza pe toatã durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, iar imunitatea dureazã cel mult 1 an.

Interesul populatiei pentru vaccinare este într-un trend descrescãtor, în ciuda campaniilor efectuate de cãtre medici sau chiar de asociatiile de pacienti, care încurajeazã aceasta mãsurã de profilaxie. Sunt trei motive pentru care interesul pentru vaccinare este în scãdere:

– un prim motiv ar fi disparitia multor boli (pe teritoriul României) care sunt prevenite prin vaccinare. În lipsa bolii, oamenii renuntã la

vaccinare;

– pe de altã parte, exista un curent care afecteazã nu numai România, ci este un curent la nivel global prin care vaccinarea este atacatã de diverse grupuri mai putin informate sau mai putin binevoitoare în ceea ce priveste acest tip de preventie, singurul demonstrat cã eficient;

– cea de-a treia

cauzã este legatã de o informare insuficientã / aprovizionare cu

sincope.

În acest an Ministerul Sãnãtãtii asigura si în acest sezon rece

vaccinarea antigripalã sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (conform OMS):

– persoanele aflate în evidentã cu afectiuni medicale cronice;

– femei gravide;

– personalul medical;

– persoane (adulti si copii) rezidente în institutii de ocrotire socialã;

– persoane cu vârsta egalã sau peste 65 de ani.