FMI, “vampirul” romanilor cu acordul Guvernului Boc / Cand esti mic si sarac, nu este permis sa fii si prost
“Nu poti sa ai toate relele lumii cu buna stiinta: sa fii mic, sarac si prost. Acest lucru nu este persmis pentru ca te omori singur, ca guvern dar mai ales ca tara ” – Cristian Resmerita, deputat PSD de Valea Jiului.
Deputatul de Valea Jiului, Cristian Resmerita, este contrariat ca Guvernul Boc a facut sluj pentru bani in fata FMI, la semnarea Acordului de imprumut in anul 2009, saracind profund populatia si de aici scazand drastic consumul, scadere care a afectat productia, economia in general, tara ajungand secatuita.
Cu altii muma, cu noi ciuma
„Clar Acordul cu FMI trebuia discutat si negociat altfel de Guvernul Boc avandu-se in vedere sacrificiul pe care urma sa-l faca si populatia. Se sutine ca nu aveau incotro pentru obtinerea transelor de imprumut pentru a se putea depasi criza. Fals! Uitati-va la tari precum Irlanda si Portugalia care au stiut sa negocieze stiindu-se faptul ca FMI din aceste imprumuturi traieste. Deci ajutorul este reciproc.
De exemplu, Irlandei i s-a cerut sa reduca salariile angajatilor publici cu 10% si numarul angatilor cu 8.000 de persoane, in timp ce Portugalia scapat cu taieri ale salariilor de 5% si restrangerea personalului prin plecari naturale. Pe cand la noi, Guvernul Boc a acceptat desfiintarea a inca 100.000 de locuri de munca, reducerea salariilor cu 25 la suta si majorarea TVA de la 19 la 24 la suta, lucru care a afectat direct populatia in mod extrem dur. Sa nu uitam ca in fiecare familie exista cate un pensionar si in foarte multe, cate un bugetar. La noi deja exista tensiuni, pe buna dreptate, cu pensionarii din minerit carora li s-au taiat gratuitatile. In prezent se discuta o liberalizare la gaze si energie electrica, dar sub aceasta liberalizare se ascunde de fapt o scumpire fara temei, lucru ce va duce la situatii si mai grele.
Clar, noul guvern care se va instala dupa alegeri trebuie sa renegocieze acordul cu FMI si sa oblige, cu argumente, ca acest acord sa se aplice nediferentiat pe tari sarace si bogate asa cum s-a procedat pana acum” – a declarat Cristian Resmerita.
Acesta a precizat ca atunci cand ai intrat in hora tarilor bogate, Romania trebuie sa fie ascutita la minte, abila, sa stie care ii este interesul – prin conducatorii ei, evident – si doar asa va fi respectata si bine cotata. Adica nu poti sa ai toate relele lumii cu buna stiinta: sa fii mic, sarac si prost. “Acest lucru nu este persmis pentru ca te omori cu buna stiinta” – a punctat Resmerita.
REUTERS: “Romania nu are nevoie de masuri extreme”
In sustinerea declaratiei deputatului de Valea Jiului se poate invoca concluzia analistilor europeni.
Intr-un articol de analiza publicat de Reuters specialistii comenteaza ca “rigoarea excesiva” promovata de Fondul Monetar International in Romania ar putea provoca daune pe termen lung. Economistii de la Reuters precizeaza ca , in tratamentul aplicat Romaniei, FMI a revenit la reputatia sa de “vampir”.
“Astfel de masuri dure ar putea sa aiba insa un efect contrar. Prin intarirea fortelor politice anti-reforma, FMI ar putea indeparta Romania de strategiile pe care le incurajeaza, avertizeaza autorii.
In mod evident, Romania nu are nevoie de masuri extreme. Deficitul de cont curent a atins 14,5 la suta din PIB in 2007, dar problema a fost corectata cu o depreciere de 30 la suta a leului, in perioada 2007-2009, in timp ce cheltuielile publice, de 36 la suta din PIB, nu sunt excesive, noteaza analistii.
Austeritatea fiscala nu reuseste, pe de alta parte, sa rezolve problema coruptiei endemice si alte probleme structurale, care contribuie la mentinerea PIB-ului pe cap de locuitor pe penultimul loc in UE.
FMI ar putea sa ajute tara sa scape de mostenirea regimului Ceusescu. In schimb, severitatea exagerata risca sa submineze democratia fragila din Romania, iar protestele de strada au contribuit la caderea guvernului.
FMI si-a atenuat conditiile cand a imprumutat statele mai bogate si, pentru a reusi in misiunea sa, ar putea fi nevoie sa ofere clientilor mai saraci un tratament similar”, au subliniat autorii articolului.
Ca urmare, scuza guvernantilor nostri ca asa vrea/cere FMI in cazul masurilor draconice, este de fapt impotenta si slugarnicie si fireste, pasarea responsabilitatii saracirii extreme a romanilor, din prostie.
Ileana Firtulescu