Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 aprilie 2016, o altã piesã în cadrul actiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii aprilie 2016 face parte din colectia de Istorie Modernã a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, fiind reprezentat de o canã de propagandã din timpul primului rãzboi mondial. Astfel de obiecte erau folosite de propaganda militarã atât pentru a îndemna tinerii sã se înroleze în armatã, cât si pentru a populariza ideea aliantelor „indestructibile”, alãturi de cãni fiind utilizate batiste brodate, cãrti postale, schite, fotografii panoramice etc.
Cana de propagandã expusã la Muzeul Civilizatiei Dacice si Roamne provine din Imperiul Austro-Ungar, fiind fabricatã din portelan alb, cu toartã, si are o înãltime de 9 cm, diametrul gurii de 8 cm iar diametrul bazei de 5,5 cm, rezultând o formã tronconicã. Baza este ornamentatã cu o bandã de decor în relief, iar deasupra acesteia se aflã o alta compusã din culorile rosu-alb-verde, reprezentând steagul ungar, arãtând de fapt pozitia de egalitate pe care Ungaria o avea în cadrul aliantei. Însã punctul de atractie îl constituie cei doi împãrati si aliati Franz Joseph si Wilhelm al II-lea, prezentati în douã medalioane pozitionate fatã în fatã, în partea centralã a canei. Împãratii aliati în blocul Puterilor Centrale poartã uniforme militare de ceremonie, completate cu ordine si decoratii. Fiecare medalion este mãrginit de steagul statului cãruia îi apartine conducãtorul, respectiv Austro-Ungaria si Germania.
Produse în numãr mare în timpul Primului Rãzboi Mondial, cãnile de propagandã, pe care azi le mai putem vedea doar în colectiile muzeale, ne transmit peste timp, imagini document ale aliantei fostelor imperii din centrul Europei.
Biroul de Relatii cu Publicul