Sâmbătă, la sala de sport a Colegiului Constantin Brâncuși Petrila a avut loc un campionat de kikboxing, în organizarea Clubului Taiye-Do Academy din Valea Jiului și în parte­­neriat cu Universitatea din Petroșani.

Peste 130 de sportivi din toată țara au participat și această etapă a avut loc aici pentru că aici au fost aduse, la ultimul campionat de la Constanța, 11 medalii de aur și una de argint.
Copii pasionați de artele marțiale din 12 orașe ale României au venit, sâmbătă la Petrila. Au luptat în ring, chiar dacă miza era doar aceea de a arăta cât sunt de puternici. A fost o ediție a campionatului național, după cea de la Constanța, de unde sportivii de la noi au venit cu 11 medalii de aur și una de argint. „Participă 12 cluburi din țară, undeva la 130 de participanți. Competiția este de kikboxing, cu reguli specifice și arbitri de la federație”, a spus Romulus Gabor, președintele ACS Taiyo-Do Academy Petroșani.
Copiii din Valea Jiului, care practică acest sport au fost selectați din rândul celor ce trăiesc prin case de copii, ori vin din familii care nu își permit mereu să îi susțină, iar parteneriatul cu Universitatea din Petroșani se vrea a fi
tocmai mâna întinsă spre o și mai bună performanță. Copiii de aici sunt ambițioși, pentru că sportul e tot ce au ei, iar antrenorul lor este mândru de performanțele lor. „Și din mediii defavorizate vin și din familii, care sunt cum sunt, dar asta nu ne încurcă. Ei își fac treaba, vin, luptă și la antrenamente dau tot. Unii sunt chiar mai motivați. Vor să dea tot ce știu. Avem un copil care, sâmbătă, a luptat cu tibia umflată, pentru că și-a dorit foarte mult”, mai spune Romulus.
Nu le este ușor, s-au antrenat luni de zile afară, chiar și iarna, dar poate că toate acestea i-au făcut mai buni, de la o lună la alta.
„Ca să facă un meci, un copil trebuie să se antreneze măcar doi ani. Nu poate veni la sală două luni și apoi să lupte, pentru că e o diferență, acolo se va bate, sau se va lupta, iar pentru luptă ai nevoie de antrenament”, explică antrenorul copiilor de la Petroșani.
Cei care practică acest sport sunt dintre cei ce poate, s-ar fi bătut prin spatele blocului, dar sportul acesta i-a disciplinat mult.
„Ești mai bine pregătit fizic, ai o disciplină pe care acest sport ți-o dă, apoi ești pregătit și mental și acești copii care fac sport de contact, iar eu aș recomanda aikido întregii lumi, au o concentrare, disciplină și nu sunt violenți”, afirmă Romulus Gabor.
Clubul de la Petroșani este format din copii ambițioși, care se luptă cu copii din cluburi de elită, unele susținute financiar, inclusiv cu echipamente performante, dar, de fiecare dată, cei de aici aduc laurii în echipamentele pe care, uneori, și le împrumută de la unii la alții.
În urma competiției au clasamentul este următorul:
Acs TAIYO-DO ACADEMY PETROȘANI
DENISA DRAGAN LOC 1
– MEREUȚĂ ANA LOC 1
– ANDA BUZEA LOC 1
– DIACONESCU LARISA LOC 1
– PAL SORIN 1 LOC 1 SI UN LOC 2
– LUPU FLAVIUS LOC 1
– PUPAZAN FABIAN LOC 1
– ANDREI LAURENȚIU 1 LOC 1 SI UN LOC 2
– MAXIM PATRICK LOC 1
– FLOREA ANDREI LOC 1
– OPRE RALUCA LOC 1
– Ardelean SEBY LOC 1
– GHIORGHITA DANIEL LOC 2
– MAXIM MELINDA LOC 2
– JITEA GABI LOC 2
– BELEA CRISTIAN LOC 2
Diana Mitrache