Ministerul Sãnãtãtii va începe o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autoritãtilor locale. Marti a fost convocatã o videoconferintã comunã cu Ministerul Afacerilor Interne, cu prefectii de judete, cu reprezentanti ai Directiilor de Sãnãtate Publicã si ai medicilor de familie.
Pânã ce lumea va fi convinsã, însã, pãrerile sunt absolut împãrtite, iar cei care refuzã vaccinarea copiilor vin cu argumente. Andreea are doi bãieti si ne explicã de ce nu i-a vaccinat.
„Sunt foarte bucuroasã pentru decizia de a nu-mi vaccina copiii, desi pare un act de inconstientã în ochii majoritãtii. Sã vã dau un singur exemplu: picãtura de conservant care este o sare de Aluminiu, despre care multi spun cã e infim si nu conteazã, dacã s-ar afla într-un bazin de înot, apa respectivã ar fi consideratã reziduu toxic. Si nu ai avea voie sã o consumi”, a spus tânãra mãmicã.
Alte mame, însã, vin cu contraargumente. „Cantitãtile de Aluminiu care se gãsesc în vaccinul respectiv, sunt, în cantitate mult mai mare, de pildã în formulele de lapte praf si din nou, nu afecteazã sãnãtatea copilului”, sustine o altã tânãrã mãmicã, ce are tot doi bãieti si este actritã la teatrul din Petrosani.
Medicii vin si ei cu argumente, ca sã îsi convingã pacientii reticentã. „În conditiile în care ai trãi singur într-o junglã, poti sã faci ce vrei, dar trãind într-o colectivitate, unde se vaccineazã majoritatea, în primul rând, copilul tãu este în pericol, pentru cã el este cel care preia ce eliminã ceilalti. Ei fiind vaccinati, pot elimina o parte dintre microbii la care noi îi vaccinãm. Au dreptate cã le introducem microbii, dar ei stimuleazã imunitatea si formeazã un fel de anticorpi împotriva bolii si astfel se imunizeazã organismul copilului respectiv”, spune Dr. Dumitra Udrea, medic de familie, care afirmã cã a reusit, prin argumente concise sã îsi determine toti pacientii sã se imunizeze. Mai mult, au venit si din strãinãtate pacienti, care au cerut imunizarea lor, sau a copiilor lor.
Pãrintii care au ajuns la medicii de familie, cei mai multi, au înteles cã trebuie sã îsi vaccineze copiii si nici nu se gândesc cã ar putea fi altfel. Campania demaratã de Ministerul Sãnãtãtii în aceastã sãptãmânã, însã, vizeazã tocmai acest aspect. Practic, autoritãtile locale vor trebui sã identifice copiii cu vârste între nouã luni si nouã ani – grupele de vârstã cele mai afectate de epidemie – care nu au fost vaccinati, dar si locurile în care acestia vor fi imunizati, în cazul în care în localitãtile respective nu sunt unitãti medicale. „Eu mi-am vaccinat copiii gândindu-mã mai ales la imunitate mai mult si sã fiu cu constiinta împãcatã cã e un copil sãnãtos. Nu mã tem când va intra în colectivitate. Al meu e imunizat. M-am documentat, dar pe internet e plin de ba e bine, ba nu e bine si mai bine ascult medicul de familie”, a spus o altã mãmicã.
Ministerul Sãnãtãtii va evalua o datã la douã sãptãmâni gradul de implicare a autoritãtilor locale în fiecare judet, iar acolo unde sunt în continuare probleme vor fi luate mãsuri. Deocamdatã, însã, acest aspect nu îi sperie pe cei care sunt convinsi cã fac bine, dacã nu îsi vaccineazã copiii.
„Nu mã tem, pentru cã stiu cã un copil nevaccinat are sistemul imunitar mult mai puternic decât al unui copil vaccinat. Asta, pentru cã nu a fost bombardat din fragedã pruncie cu diverse toxine si s-a dezvoltat mai armonios si imunitatea este ceva mult mai complex, decât avem noi impresia. Medicii nostri stiu prea putine lucruri despre sistemul imunitar si au impresia cã, prin vaccin, rezolvã, cu inducerea unui virus atenuat, împreunã cu alte o grãmadã de toxine, o barierã realã, dar nici acum nu se stiu foarte multe despre astea ”, spun cei care nu îsi vor imuniza, deocamdatã copiii si care, asa cum este si Andreea, sunt dispusi sã plãteascã chiar amenzi, dacã vor fi percepute, ori sã creeze un grup de pãrinti care sã urmeze scoli particulare, în cazul în care copiii lor nu ar fi primiti la scoli de masã nevaccinati.
În primãvarã, autoritãtile pãreau depãsite de amploarea epidemiei de rujeolã, care a fãcut peste 25 de victime, din cele peste 5.000 de cazuri înregistrate la nivel national. Biroul european al Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii (OMS), cu sediul la Copenhaga, a confirmat acum o sãptãmânã, cã epidemia de rujeolã continuã în Europa, unde 35 de persoane au murit în ultimele 12 luni din cauza acestei boli. OMS recomandã ca fiecare copil neimunizat sau incorect imunizat sã primeascã douã doze de vaccin. De asemenea, încurajeazã adultii care nu sunt pe deplin imunizati sau care nu sunt siguri de starea lor de imunitate sã se vaccineze
Diana Mitrache