S ociologul Vasile Dîncu, cel care a studiat, ani la rând, campaniile electorale din România spune că, noi nu am avut în ultimele 3 decenii o campanie bazată pe prioritățile naționale. Și asta se întâmpla acum. Iar mutarea dintr-o tabără în alta, asta înseamnă, că ne căutăm priortățile.
Vasile Dîncu mizează pe o participare la vot mult mai mare a electoratului. Sau, cel puțin, așa arată studiile, măcar la europarlamentare. Și asta, pentru că PNL și PSD au făcut front comun.
„Știm că, în alți ani, era o prezență foarte mică la alegerile eruoparlamentaere. Iar noi, în coaliția de guvernare, PNL-PSD, am încercat să construim un proiect politic pentru viitor, încercând să răspundem unor nevoie pe care Europa le are, pe care România le are. Asta înseamnă coerență la nivelul politicilor de dezvoltare a României și stabilitate, într-o perioadă în care este destul de complicat să faci asta”, a spus Vasile Dîncu, sociolog.
Sociologul a spus că politicienii de acum construiesc practic un proiect, pe care mulți nu îl înțeleg. Iar pentru asta cei de stânga și-au dat mâna cu cei de dreapta. „Este o dimensiune în care alianța dintre social-democrați și liberali merge împreună, pe un proiect comun european, iar pe de altă parte este competiția la nivel local, una normală peste tot și mi se pare că ea pare o conmtradicție, așa cum spun unii oameni. Nu este nicio contradicție, ci este vorba despre două proiecte importante ale României. Este vorba despre două partide care vor să își păstreze identitatea, pe de o parte și care se vor competiționa la nivel local. În unele localități vom avea și liste comune. Iar pe de altă parte, caută un proiect național pe termen lung. Asta, pentru că ce am făcut noi, în 30 și ceva de ani, nu am avut priorități naționale”, a conchis sociologul Vasile Dîncu.
Mai mulți primari și politicieni au trecut de la dreapta la stânga, iar o astfel de politică a bulversat electoratul. Totuși, sociologii, la fel care politicienii, ne asigură că acesta este doar un avantaj. Lucru pe care, oamenii de rând l-au catalogat doar traseism politic și o lipsă de coerență în alegerea doctrinei.
Diana Mitrache