Agentia Nationalã Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) lanseazã campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatãrii prin cersetorie. Campania are ca scop cresterea gradului de constientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinte umane, informarea si sensibilizarea populatiei în ansamblu privind riscurile si implicatiile traficului de persoane, informarea institutiilor si organizatiilor implicate în prevenirea si combaterea traficului de persoane privind dimensiunea si formele de manifestare ale acestui fenomen, dar si cresterea implicãrii în activitãtile de prevenire a multiplicatori de opinie, în vederea reducerii numãrului de informatii inexacte si ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului.
Campania se va derula în perioada octombrie 2019 – mai 2020, A.N.I.T.P. având ca parteneri: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociatia Ecumenicã a Bisericilor din România – AIDRom, Asociatia eLiberare si Fundatia World Vision România. Pentru sustinerea campaniei au fost realizate materiale care vor fi diseminate în zone cu grad mare de vizibilitate pentru grupul tintã si cu ocazia întâlnirilor directe cu reprezentantii categoriilor vizate.
A fost realizat si un film documentar care contine povestea unei victime a traficului de persoane.
În acest context, la nivelul Centrului Regional Alba Iulia se vor defãsura activitãti de prevenire în cadrul unitãtilor de învãtãmânt, întâlniri cu reprezentantii autoritãtilor locale din zona de competentã, judetele Alba, Sibiu si Hunedoara, pentru transmiterea mesajului antitrafic al campaniei cãtre un numãr cât mai ridicat de beneficiari si vor fi postate materiale de promovare în spatii cu grad ridicat de vizibilitate (sedii ale primãriilor, gãri, autogãri, societãti comerciale).
Activitatea este organizatã în cadrul proiectului ROFSIP2016OS5A10P02 „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bunã informare a cetãtenilor”, ce se deruleazã la nivel national, pe o perioadã de 36 de luni, finantat prin Fondul pentru Securitate Internã, componenta Cooperare Politieneascã, având ca obiectiv general cresterea gradului de informare si constientizare a populatiei în ansamblu si a grupurilor de risc privind implicatiile traficului de persoane. Agentia Nationalã Împotriva Traficului de Persoane evalueazã si monitorizeazã, la nivel national, activitatea desfãsuratã în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de cãtre institutiile publice si organizatiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor national.