Organizatia Salvati Copiii a demarat o campanie, ce se va întinde pe 3 ani, prin care cautã sã previnã violenta în scoli. Denumitã generic „Desfiintati recreatiile” campania vrea sã atragã atentia asupra constientizãrii unui fenomen ce existã la nivelul fiecãrei institutii de educatie.
Nu o datã, tinerii au fost pusi în situatia de a urî pauzele, tocmai pentru cã în acest interval de timp, la scoalã sunt supusi unui tir de violente, verbale sau fizice. Voluntarii de la Salvati Copiii vor ca, peste 3 ani, lucrurile sã se aseze pe fãgasul normal, iar fenomenul denumit Bullying sã fie eradicat.
„Bullying-ul trebuie oprit în scoli. Sã încercãm, de la mic la mare, aici întelegându-se cã vorbim despre cei care trebuie sã facã acest lucru, sã facem ceea ce trebuie. Organizatia Salvati Copiii a lansat marti campania „Opriti Bullying-ul sau Desfiintãm recreatiile?”. Vom stabili un plan de mãsuri. Vrem si pãrerea tuturor celor implicati, pentru cã credesi cã vrea Salvati Copiii sã desfiinteze recreatiile? Categoric NU. E ca si cum desfiintãm soselele sã nu se mai întâmple accidente pe drum”, a declarat Valeria Popescu, presedinta Organizatiei Salva Copiii Hunedoara.
La întâlnire au fost chemati pãrinti, reprezentanti ai inspectoratului Scolar Judetean, politistii si directorii de scoli. Se începe de la acest nivel, iar copiii care devin victime trebuie sã stie cui sã aibã curajul sã se adreseze. O institutie abilitatã ar fi Protectia Copilului. „Eu cred cã, un copil care are astfel de probleme, în primul rând, ar trebui sã se adreseze învãtãtorului, sau dirigintelui, sã spunã care este problema si apoi sã ia legãtura cu consilierul scolar. Cred cã acestia sunt cei care pot actiona primii, sã gãseascã modalitatea de a-l face pe copil sã se deschidã si, dacã este mult mai grav, sã se adreseze pãrintilor. Si mai apoi, dacã scoala singurã nu poate rezolva aceastã problemã, se pot adresa Directiei de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului, pentru cã avem psihologi care vor oferi servicii de consiliere a copilului”, a declarat Gabriela Sav, sef Serviciu Monitorizate Strategii DGASPC.
În judetul Hunedoara avem, în tot anul 2017, un singur caz declarat în scoli, iar aceste cazuri, chiar dacã nu au fost raportate, existã pentru cã pãrintii sunt principalii pioni ce trebuie educati în acest sens. Violenta copiilor este în strânsã legãturã cu mediul familial, iar Organizatia Salvati Copiii cautã sã intervinã tocmai în acest raport si sã trateze cauza.
Diana Mitrache