Î n România, vremea este caracterizată ca fiind caniculară atunci când temperaturile maxime ating sau depășesc 35 °C în cursul zilei și un indice de un disconfort termic ridicat , indicele de temperatura – umezeala (ITU) va atinge și chiar va depăși ușor gradul critic de 80 unități.
Pentru a preveni efectele negative ale caniculei asupra sănătății umane, Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara recomandă populației să asculte sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil:
– expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18;
– consumul de alcool (inclusiv bere sau vin);
– consumul băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola);
– consumul de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase, alte dulciuri) deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
– activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
R ecomandări de aplicat:
– consumul zilnic de apa potabilă (între 1,5 – 2 litri ), fără a aștepta să apară senzația de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Fără o hidratare corespunzătoare, care să mențină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius. Pot sa apară crampele de căldură, insolația, epuizarea sau șocul caloric (piele foarte caldă, roșie și uscată, dureri de cap violente, dezorientare și pierderea cunoștinței – leșin), eventual convulsii.
– să se consume în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben/ roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă;
– este bine de știut că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca şi un pahar de apă;
– se vor face dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă – are efect răcoritor;
– aparatul de aer condiționat trebuie reglat astfel încât diferența de temperatură dintre interior și exterior să fie cu maxim 5 grade Celsius mai mică. Exemplu: dacă afară sunt 38 de grade Celsius, în interior putem să setăm aerul condiționat cu maxim 5 grade mai puțin, adică la 33 grade Celsius. De asemenea, filtrele aparatelor de aer condiționat trebuie curățate și dezinfectate periodic, pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor datorate microorganismelor ce se pot dezvolta în interiorul acestora;
– părinții trebuie să evite să iasă cu copilul din casă în orele cu temperaturile ridicate, mai ales dacă este vorba despre bebeluș (0-12 luni). În cazul în care este necesară deplasarea, atunci copilul va fi îmbrăcat lejer, chiar dacă are până la 9 luni, iar capul va fi acoperit cu o pălărie de soare. Copilul trebuie lăsat dezvelit atunci când doarme. În schimb, nu este recomandat scăldatul în apa rece deoarece diferențele mari de temperatură pot să determine apariția șocului.
– persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
– în cazul apariției unor simptome cauzate de caniculă şi/sau agravării celor datorate afecțiunii cronice trebuie să solicitați imediat ajutor medical. Fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale de urgență, șocul hipertermic poate fi fatal;
– vestimentația trebuie să fie lejeră, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate pălării de soare sau șepci în culori deschide;
– dacă este absolut necesară ieșirea din locuință pe perioada caniculară a zilei, ar fi bine să luăm cu noi o sticlă cu apă potabilă;
– protejarea locuințelor de supraîncălzire: ferestrele expuse la soare vor fi închise și protejate cu jaluzele sau draperii. Vor fi deschise seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer. Aparatele electrocasnice (plita, cuptor, tv, radio, calculator, laptop, etc.) care nu sunt imperios necesare a fi folosite, vor fi oprite și scoase din sursele de alimentare cu energie electrică, deoarece și acestea degajă căldură, inclusiv becurile aprinse perioadă îndelungată;
– o mare atenție trebuie acordată copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități, oferindu-le periodic lichide, chiar dacă nu sunt solicitate;
– părinții trebuie să evite ieșirea cu copilul din casă în intervalul orar 11-18, mai ales dacă este foarte mic (0-12 luni);
– se vor consuma numai alimente proaspete, din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.
Marinela Delia Băda
Director Executiv DSP Hunedoara