Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Hunedoara a constituit o comisie pentru investigarea cauzelor probabile care au dus la producerea incendiului de la fabrica de uleiuri esentiale din municipiul Orãstie.
„Sunt câteva declaratii de la martori, dar nu as vrea sã emit niciun fel de ipotezã fiindcã ar fi mult prea devreme sã ne pronuntãm. Politia face investigatii asupra celor prezenti la fata locului, angajatilor prezenti în schimbul de lucru. Comisia este la fata locului, urmeazã sã strângem probe, sã vedem ce imagini video mai avem pentru cã obiectivul era asigurat video perimetral, sã vedem dacã s-au putut stoca imaginile”, spun cei de la ISU.
Potrivit primelor declaratii luate unor martori, incendiul a izbucnit în hala destinatã procesului de productie al uleiurilor esentiale, dupã care s-a extins rapid în întregul imobil. La momentul producerii incendiului, în fabricã se aflau 14 oameni, dintre care cinci muncitori, iar restul personal TESA.
Incendiul de la fabrica de uleiuri esentiale din Orãstie s-a manifestat violent pe aproximativ 5.000 de metri pãtrati ai platformei industriale din localitate. Focul a fost lichidat de pompieri dupã aproximativ 20 de ore de luptã cu flãcãrile.
În operatiuni au fost implicati 50 de pompieri hunedoreni precum si din judetele Alba, Sibiu, Timis si Gorj, ce au intervenit cu 12 autospeciale cu apã si spumã.
Riscã o amendã de 100.000 lei
Pe de altã parte, deja Garda Nationalã de Mediu a amendat de 40.000 lei firma, pentru cã nu a întocmit si transmis raportarea datelor cu privire la clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si a amestecurilor periculoase.
O altã amendã de 20.000 lei a fost acordatã pentru neactualizarea notificãrii substantelor periculoase depozitate pe amplasament. Acum, societatea riscã încã o amendã de 100 de mii de lei pentru nerespectarea mãsurilor stabilite anterior. Garda de Mediu mentioneazã cã va fi analizatã posibilitatea identificãrii elementelor care sã constituie probe pentru a înainta o sesizare penalã cãtre autoritãtile competente.
”Precizãm faptul cã am informat Agentia Pentru Protectia Mediului, care a deplasat echipamentele necesare pentru monitorizarea calitãtii aerului. De asemenea, GNM a informat, atât telefonic cât si în scris, Sistemul de Gospodãrire a Apelor Hunedoara pentru a avertiza utilizatorii de apã situati în aval de locul incidentului asupra posibilitãtii ca apele pârâului Orãstie, respectiv ale râului Mures, sã fie afectate de incident. De asemenea, GNM a solicitat Apelor Române sã preleveze, în regim de urgentã, probe de apã în zonele în care comisarii GNM au constatat irizatii importante de substante potential poluante, inclusiv în zona de confluentã a pârâului Orãstie cu râul Mures. În urma mãsurãtorilor, au fost înregistrate depãsiri ale indicatorilor privind calitatea aerului, cât si ale celor privind calitatea apei, fapt care a generat si mortalitate piscicolã. Sistemul de Gospodãrire a Apelor a amplasat mai multe baraje flotante, astfel încât sã se stopeze propagarea undei de poluare”, se mentioneazã într-un comunicat.
Maximilian Gânju