Combustibil pentru agentii economici. Guvernul României a aprobat scoaterea din rezerva de stat, sub formã de împrumut, a unor cantitãti de combustibili pentru unii operatori economici. Întrucât capacitatea utilã realã de stocare din centrale este ocupatã în proportie de 70% la cãrbune, respectiv 50% la pãcurã de stocurile rezervã de stat, astfel încât capacitãtile proprii utile reale ale centralelor devin insuficiente asigurãrii unei functionãri în bune conditii pe perioada de iarnã.
Astfel, societatea de furnizarea agentului termic din Brad, respectiv Acvacalor, va primi din rezerva de stat 2.500,000 de pãcurã. Conditia aprobãrii combustibilului este ca societatea sã a restituie cantitãtile aprobate la împrumut prin OUG nr. 122/2011 privind aprobarea scoaterii din rezerva de stat, sub formã de împrumut, a unor cantitãti de combustibili pentru unii operatori economici, aprobatã prin Legea nr. 137/18.07.2012, cu modificãrile si completãrile ulterioare.
Programul de iarnã în domeniul energetic pentru perioada octombrie 2012 ÷ martie 2013 prevede atât estimarea cantitãtilor de energie electricã si termicã necesare a fi produse, cât si livrãrile, consumurile si stocurile de combustibili, esalonate lunar pentru perioada precizatã, în scopul asigurãrii functionãrii centralelor termoelectrice si electrice de termoficare. Capacitatea utilã realã de stocare a combustibililor din centrale este ocupatã de stocurile rezervã de stat în proportie de 70% la cãrbune, respectiv 50% la pãcurã, iar, în cazul unor operatori economici, capacitatea de stocare este ocupatã în proportie de cca. 90%. Pentru îndeplinirea prevederilor din program referitoare la livrãrile de combustibili, este necesar ca spatiile de depozitare sã fie disponibile într-un procent cât mai mare pentru stocurile utile ale centralelor. De asemenea, achizitionarea de combustibili în aceastã perioadã conduce la blocarea unor sume de bani, la degradarea cãrbunelui stocat si la blocarea spatiului de depozitare al centralelor. Pornirea instalatiilor de termoficare pentru asigurarea cu agent termic a populatiei, cât si cresterea consumului de energie electricã pe perioada de iarnã determinã cresterea consumurilor medii zilnice de combustibili.
Raul IRINOVICI