Douã sãli de clasã ale Colegiului Tehnic Constantin Brâncusi din Petrila vor fi dotate cu calculatoare. Dascãlii au aplicat la un program derulat de Asociatia Ateliere Fãrã Frontiere Bucuresti si Companiile Enel în România.
Din dorinta de a îmbunãtãti serviciile educationale pentru elevii din zonele miniere, care învatã în cadrul Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncusi” Petrila, echipele de proiect coordonate de d-na profesor economist Frãtilã Elisabeta si d-na profesor Rus Angela, sustinutã de directorul scolii, doctor inginer Mitran Cecilia-Livia, a aplicat la programul national de donatii IT ”Educlick” demarat de Asociatia Ateliere Fãrã Frontiere Bucuresti si Companiile Enel în România. Programul a fost lansat în luna septembrie 2017, cu scopul de a sprijini educatia si incluziunea în comunitãtile defavorizate prin cadrul proiectului de donatii “Toatã lumea intrã în jocul educatiei IT”.
“În urma câstigãrii proiectelor, numite ”Laborator IT” si ”Un pas spre viitor”, s-a reusit dotarea a douã sãli de clasã cu câte 15 calculatoare. O clasã destinatã activitãtilor de predare-învãtare-evaluare si instruire practicã pentru elevii de liceu si un laborator de informaticã destinat desfãsurãrii de activitãti complementare care vor creste calitatea procesului educational pentru elevii de gimnaziu, inclusiv orele de informaticã si TIC”, aratã Elisabeta Frãtilã si Angela Rus, coordonatorii proiectului.
Laboratoarele se adaugã celorlalte dotãri existente în cadrul colegiului, pe care colectivul didactic le utilizeazã în procesul de educatie al elevilor.
“Elevii claselor IX-XII cu profil economic, comert si învãtãmânt profesional vor fi beneficiarii directi al proiectului ”Laboratorul IT”. Astfel, ei vor învãta sã utilizeze softuri specifice domeniului contabil, însusind acele competente care sã dezvolte înaltul profesionalism, initiativa, perspicacitatea si abilitãtile de a opera eficient în mediul economic. Elevii clasei a V-a A si un grup de elevi voluntari vor fi instruiti sãptãmânal de cãtre prof. TIC Rus Angela pentru editarea de documente, utilizarea Internetului, pentru dezvoltarea competentelor de comunicare prin utilizarea calculatorului. Elevii vor realiza desene tematice, compuneri, pliante, brosuri, proiecte care promoveazã identitatea si traditiile”, mai aratã coordonatorii proiectului.
Din echipele de proiect fac parte Cecilia Livia Mitran, directorul Colegiului Tehnic Constantin Brâncusi Petrila, Mirela Balintoni, director adjunct, Balintoni Mirela, Emilia Andreica, director adjunct, Cristiana Ciucã, profesor de informaticã si directorii educativi Gabriela Belgiu si Gianina Dãnilã.
Înfiintarea laboratoarelor garanteazã în timp asigurarea conditiilor optime desfãsurãrii activitãtilor educationale propuse, calculatorul fiind un instrument de strictã necesitate în domeniul economic si informatic. Proiectul oferã posibilitatea cadrelor didactice de a pregãti generatii de elevi, viitori profesionisti în domeniul economic si nu numai. Proiectul acoperã nevoia de instruire asistatã de calculator si genereazã dezvoltare atât în perioada de implementare cât si dupã finalizarea acesteia. Proiectul « Toatã lumea intrã în jocul educatiei IT » face parte din programul national de solidaritate digitalã Educlick. Din 2009, Ateliere Fãrã Frontiere a donat prin acest program 10.000 de calculatoare cãtre 2.000 institutii de învãtãmânt si organizatii nonprofit. Astfel, 300.000 de copii si tineri defavorizati au primit o nouã sansã de a se integra mai usor, de a avea acces la informatie si de a-si dezvolta abilitãtile digitale.
Monika BACIU