În aceste zile au loc dezbateri nationale cu privire la ce înseamnã cadastrarea suprafetelor din toate regiunile tãrii si primarii, ori responsabilii din primãrii care se ocupã cu astfel de probleme au fost chemati si la Petrosani, de cãtre cei meniti sã dea sfaturi utile.

Potrivit celor care fac turul României în aceste zile, discutiile sunt extrem de importante, pentru ca, pe viitor, sã nu fie situatii care ar complica lucrurile, mai ales cã proprietarii de pãsuni, ori fermierii riscã sã nu mai primeascã subventii din 2020.

„În anul 2020, cei care detin terenuri, în special tãranii, si fermierii nu vor mai primi subventiile care le transferã UE. Dorinta  noastrã, dupã ce am strãbãtut tara,  de la Botosani si Tulcea, Timisoara, Târgu Jiu, Petrosani si urmeazã si alte orase, este sã stârnim interesul, sã creãm un  impact asupra importantei nationale a domeniului cadastrului”, a declarat Mihai Racovicean, co-realizator Radio România, Antena Satelor. Problemele ridicate de cei prezenti au vizat modul în care se face acum cadastrarea si specialistii au punctat diferentele dintre ceea ce este în teren si ceea ce aratã actele.

„Prin consultarea tuturor factorilor care participã la realizarea lucrãrilor de cadastru sistematic de cadastrare gratuitã a teritoriului, considerãm cã vom ajunge la rezultate optime pentru a-l realiza mult mai rapid si în conditii mult mai bune.  Nu stiu exact cum va fi în viitor, însã, sunt convins cã, prin implicarea persoanelor avizate, se va gãsi o formulã optimã”, a adãugat si Petru Liviu Lobont, director Oficiul de cadastru Hunedoara.  Gazdele manifestãrii de la Petrosani au fost profesorii specialisti de la Universitate, care au adus cu ei chiar si studentii, ce urmeazã sã lucreze în acest domeniu. „Suntem interesati de ceea ce se întâmplã, prin absolventii nostri, care lucreazã în cadastru, încercãm ca lucrurile sã meargã mai bine. E nevoie de mai multã implicare, pentru cã, în tara noastrã cadastrul este într-o perioadã în care avem foarte mult de lucru si, asa cum s-a spus, dependenta de subventii a celor de la tarã, este legatã si de modul în care este fãcut cadastrul. Dacã în 2018 -2020 nu va fi fãcutã o documentare foarte clarã în câte, este probabil sã piardã aceste subventii”, a mentionat Prof. univ Ioel Veres, Universitatea din Petrosani.  Cadastrarea încã este în executare peste tot, iar problemele din teren au fost expuse si la Petrosani de un specialist care a evidentiat care sunt particularitãtile zonei. Toate vor fi luate în calcul, asa încât proprietarii de terenuri sã nu mai fie nevoiti sã întâmpine greutãti.

Diana Mitrache