Agentia Nationalã de Cadastru si Publicitate Imobiliarã (ANCPI) finanteazã, anul acesta, lucrãri de cadastru general pentru 2.340 de localitãti. Suma totalã alocatã de ANCPI, în 2017, este de 442.350.000 de lei, pentru un numãr maxim de 7.372.500 de imobile, însã, cei din municipii precum Petrosaniul nu pot beneficia de ea. De ce? Pentru cã topografii se considerã umiliti de pretul ce li se plãteste pe imobil, iar Valea Jiului mai are un impediment.
Practic, aici, oamenii nu au fost colectivizati si nu au proprietãti clare, asa încât lucrurile se complicã si mai mult. Legile sunt date prost si asta o spun acum cei din primãrii, care se confruntã cu acest aspect, deloc plãcut, pentru zeci de oameni care au nevoie de lucrãri de cadastru si nu pot beneficia de ele gratuit. Programul, însã, nu este valabil. „Nu poate fi aplicat la municipii, în general, deoarece contractul cadru gândit de Agentia Nationalã de Cadastru (ANCPI) prevede sã se efectueze mãsurãtori pe minim 100 de imobile, la un pret impus de 60 de lei pe imobil. Ori imobil poate fi proprietatea cuiva de 100 mp, sau de 100 de ha. În aceste conditii, topografii nu acceptã la o lucrarea de o asemenea amploare, un pret atât de mic”, a spus jr. Adrian Neagoe, secretarul Primãriei municipiului Petrosani.
Si asta nu e tot! Topografilor li se dau termene limitã imposibil de atins si totul este un adevãrat haos, din care pierd oamenii care locuiesc în zona declarate municipii si mai ales cei din Valea Jiului. „Se cere ca în douã luni sã respecti si procedurile de achizitii, sã intri pe SEAP, sã gãsesti topografi si e aproape imposibil, pentru municipii de genul municipiului Petrosani. Programul, asa cum a fost gândit, este aplicabil mai ales în zonele cooperativizate, unde se cunosc foarte bine proprietarii, parcelele. La municipii, însã, cred cã nimeni nu a putut sã încheie contractul”, a mai precizat juristul Primãriei Petrosani.
Agentia Nationalã de Cadastru si Publicitate Imobiliarã (ANCPI) a stabilit, sumele care pot fi plãtite fiecãrei comunitãti în cadrul programului de cadastru national gratuit, iar locuitorii sunt obligati sã permitã accesul pe proprietate. Fiecare comunã, oras, municipiu poate primi un total de maximum 150.000 de lei, iar fiecare persoanã fizicã sau juridicã autorizatã sã execute lucrãri de cadastru poate avea la dispozitie o aplicatie informaticã gratuitã, prin care se vor genera documentele necesare pentru înscrierea imobilelor în sistemul integrat de cadastru si carte funciarã.
Statisticile aratã, însã, cã doar 80% dintre primãriile eligibile au semnat, pânã la data de 31.07.2017, contracte de finantare cu oficiile de cadastru si publicitate imobiliarã (OCPI) pentru realizarea lucrãrilor de înregistrare sistematicã pe sectoare cadastrale, în cadrul Programului national de cadastru si carte funciarã 2015-2023. În plus, începând din 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnã cã primãriile nu pierd banii dacã nu finalizeazã lucrãrile pânã la sfârsitul anului.
Diana Mitrache