In timp ce Compania Nationala a Huilei a fost taiata de la cumpararea energiei la un pret 160 de lei/MW, fara taxe, fiind considerata ca face parte din categoria ”baietilor destepti”, desi Compania extrage carbune si nu o revinde la preturi uriase, adevaratilor ”baieti destepti” – firme de apartament – l-i se incredinteaza direct contracte, la preturi de nimic pentru a revinde energia la preturi de peste patru ori mai mari, iar profitul intra in buzunarele ”gastii”.
Ceea ce striga societatile prinse in lantul energetic romanesc, printre care si Compania Nationala a Huilei, cum ca ”baietii destepti” creati de guvernanti, pun pe butuci respectivele firme si saracesc populatia, a ajuns in sfarsit si la urechile Uniunii Europene, cu putin ”ajutor” din interiorul tarii.
Ce vor scoate la lumina cele cinci investigatii ale Comisiei Europene este exact ceea ce exista si in contracte si documentele de vanzare-cumparare dintre Hidroelectrica si ”baietii destepti” ai energiei romanesti.
Adica vor afla ca producerea unui MWh costa aproximativ 180 lei, smecherul il cumpara cu doar 156 lei, iar pe romani, la priza, pe un contract de tip social, 1 MWh ii costa 851.93 lei .
Daca nu ar exista acest intermediar pe post de lipitoare grasa, romanii ar plati doar vreo 55 de lei/luna in loc de 300 lei, pe un contract tip social.
Diferenta de pret se constituie in profituri grase incasate intre cei implicati in afacere. Si acest lucru se intampla prin firme de apartament, in timp ce Compania Nationala a Huilei a fost taiata de la folosirea energiei la un pret 160 de lei/MW, fara taxe, fiind considerata ca face parte din categoria ”baietilor destepti”, desi Compania extrage carbune si nu o revinde la preturi uriase. CNH a fost obligata sa plateasca 257 de lei/MW, plus taxe, in timp ce adevaratilor profitori li se incredinteaza, din nou, contracte directe cu Hidroelectrica, iar Hidroelectrica nu actioneaza de capul ei, dimpotriva!, nu este prea fericita ca este nevoita sa-si vanda marfa pe mai nimic.
A n electoral – sete mare de bani
Calculul privind interesul politic, mai ales in an electoral, este simplu pentru ca setea de bani este uriasa. Ce alege Guvernul intre un baiat smecher, care face sute de milioane de euro si mineritul Vaii Jiului din care nu ii iasa nimic?
”Daca ar lua doar jumatate din surplusul de energie oferit pe tava doar unui smecher si ar fi dat Mintiei, respectiv viitorului Complex Energetic Hunedoara, ca o completare de pret de productie la huila, toate problemele minerilor si ale presiunilor pe bugetul de stat ar disparea si nici nu ar ramane oameni pe drumuri. Mai mult ca sigur ca economia ar functiona rentabil pe aceasta latura pentru ca specialisti exista” – a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, fost ministru secretar de stat.
O strategie pe acesta idee va fi prezentata Parlamentului Romaniei de catre Iulian Iancu si grupul sau parlamentar, ca urmare baietii destepti si Guvernul, prin Hidroelectrica, se grabesc sa incheie din nou contracte directe, desi FMI a impus negocierea care a tot fost amanata pentru a se ajunge tot de unde au plecat.
S a se hotarasca: ori se fac angajari, ori disponibilizari!
”In ceea ce priveste mineritul exista solutii care sunt viabile si de care ar fi trebuit sa tina cont si actualul guvern. Exista o strategie cu date tehnice clare, eficiente pentru bunul mers al mineritului din Vale si pe mai departe al viitorului Complex energetic, strategie initiata si coordonata de PSD prin fostul ministru-secretar de stat Iulian Iancu, care are vasta experienta in domeniu fiind apreciat si in Europa si nu numai. Este vorba de continuarea mineritului, printr-un program clar, bine stabilit, in care se spune si se arata ca nu trebuie inchise mine si nici disponibilizari ale oamenilor, pentru ca este nevoie de huila energetica si cantitatea necesara nu este mica, iar pentru asta ai nevoie de oameni si campuri de exploatare. De fiecare data cand nu mai ploua si este seceta chiar pe perioade scurte, se cere carbune mult pentru ca apoi sa se spuna ca minerii nu dau suficient carbune. Pai nici in al 12-lea ceas nu s-a invatat acest lucru? Nu se poate asa ceva!
Apoi vorbesc ca se fac angajari si se lauda cu asta si acum spun ca disponibilizeaza vreo 250 de oameni. Aceste masuri urate cu inchideri de mine, disponibilizari ni le-au bagat pe gat fara discernamant. In minerit este nevoie de sange proaspat, avand in vedere ca un miner se maturizeaza in meserie pe la 35-40 de ani. Or, tocmai ei sunt scosi prin disponibilizari, la pensie la 45 de ani cand au mai multa nevoie, cand au copii de tinut in scoli. De aici se naste un lant intreg de nereguli care afecteaza si economic dar si familiile, chiar si natalitatea pentru ca oamenii in aceste situatii nu mai fac copii pe care sa-i chinuie si sa se chinuie. De aceea va fi neaparata nevoie ca aceste solutii pentru minerit sa se ia repede cat se mai pot repara lucrurile, pana nu se distruge tot” – a declarat Cornel Resmerita, primarul municipiului Lupeni, un apropiat de-al doctorului in stiinte economice.
V alea Jiului – locul cu specialisti
Dupa prezentarea acestei strategii in Parlamentul Romaniei, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor are intentia de a organiza la nivelul Vaii Jiului o armonizare a tuturor institutiilor implicate, a specialistilor din domeniu, cum sunt CNH, INSEMEX, UP, Mintia, Paroseni, etc., reponsabilii acestor unitati si ai viitorului Complex Energetic, responsabili ai institutiilor publice locale si judetene, toate acestea pentru eficientizarea mineritului, fara baieti destepti, fara impuneri aberante si fara presiuni politice. Adica mineritul sa se sustina singur, avand nevoie doar de cateva acte normative, sa fie lasat in pace sa-si faca treaba si va avea tot ce-i trebuie.
Incercari au mai fost de-a lungul anilor post decembristi si se poate spune ca mineritul a fost salvat scriptic de nu s-a vazut! Dar sa fim optimisti. Nu este rau sa incerci si de 100 de ori, ca poate o data si o data tot iese.
Ileana Firtulescu