Mai multe active ale CEH ar urma sã fie evaluate si, cele care prezintã interes, sã fie datã ANAF-ului. Este metoda prin care cei care reorganizeazã acum activitatea la Complexul Energetic Hunedoara vãd redresarea societãtii. CEH se aflã în insolventã si are datorii foarte mari.
Complexul Energetic Hunedoara aflat în insolventã are datorii uriase, iar dincolo de asta, o problemã ce a generat cele peste 6 miliarde de lei datorii, este legatã de diferenta dintre costul de productie si cel de vânzare al energiei. Dar o parte a acestora, cele cãtre ANAF pot fi stinse cumva si asta încearcã acum sã facã cei doi administratori.
„Nouã ne revine datoria sã identificãm bunurile care vor face obiectul dãrii în platã, pentru cã am vrea sã fie rapoarte distincte. Vrem cã bunurile ce merg cãtre darea în platã si pe care se va întemeia planul de reorganizare sã fie detaliate si rapoarte de evaluare distincte. Aici vom cere si sprijinul ministerului de resort ca sã ne facem o imagine fidelã a ceea ce se va da în platã. Se vor da la ANAF, intrã în domeniul public al statului, dupã care se vor da la Ministerul Economiei”, a spus Emil Gros, administrator judiciar la CEH. Planul de reorganizare al CEH este, în viziunea administratorilor ce au preluat activitatea dupã insolventã, legat de darea în platã a unor active. Totul s-ar face mai repede, cred cei care organizeazã activitatea, dacã la evaluare vin si participã si reprezentantii din ministere.
„Solicitãm o comisie interministerialã, chiar sã participe la evaluare, ca sã nu mai treacã timp dupã ce vor fi evaluate. Sã putem continua cu noua constructie ce o previzionãm acum, probabil care se va numi Complexul Energetic Valea Jiului”, a adãugat si Cristian Rosu, administrator special la CEH.
O astfel de dare în platã s-a fãcut si pe vremea când Regia Autonomã a Huile, devenã Complexul Energetic Hunedoara, însã acum, administratorul judiciar spune cã legea nu mai permite orice tranzactie.
„Va fi o diferentã fatã de ceea ce s-a întâmplat în 2012, când s-au dat de pe CNH toate activele. Acum, Ordonanta 60 ne limiteazã la cele care sunt de interes strategic pentru sistemul energetic national si cele care sunt viabile”, a mai spus administratorul judiciar al CEH.
Toate bunurile CEH vor intra în domeniul public al statului. Acestea ar urma sã fie si viabile si de interes national. Administratorii cautã acum sã vadã care ar fi sediile si edificiile ce se vor preta si iau în calcul toate variantele, ce sunt acum evaluate si inventariate. Creantele ANAF sunt în sumã de aproximativ 4 milioane de euro.
Diana Mitrache