În timp ce primarii de municipii de la noi si din întreaga tarã protesteazã si cer o întâlnire cu premierul României, primarul orasului Uricani îi apostrofeazã.
În opnia edilului din Vestul Vãii Jiului, bogatii furã de la sãraci. Si asta, chiar dacã legile, spune el, sunt de partea celor mici. „Impozitul pe venit are trei componente: o parte rãmâne la administratiile publice locale, cam 40%, o parte, de vreo 20 % se duc la bugetul Consiliului Judetean, iar diferenta o împarte statul român sã echilibreze bugetele locale. Adicã, dacã Bucurestiul s-a dezvoltat dar nu datoritã primarului, care nu el a adus acolo marile întreprinderi si finantele si cele mai mari institutii ale statului, unde cãrtile de muncã sunt la ei si acolo e impozitul pe venit. A fost o sansã, ca la Cluj. Guvernul fix asta face: echilibreazã bugetele localitãtilor ca a noastrã, ca sã se dezvolte, sã nu mai stãm nou, primarii de orase, cu mâna întinsã. Dar ei vor mai mult, sã nu se mai împartã la comunitãtile mici”, a explicat rationamentul sãu, Dãnut Buhãescu, primarul din Uricani.
Primarii din marile municipii vor alocarea unei treimi din bugetul national cãtre autoritãtile locale, mãsura fiind în acord cu realitãtile europene.De altfel, Asociatia Municipiilor din România (AMR) a transmis, printr-un comunicat de presã, cã nu s-a ajuns la un acord privind cotele ce urmeazã sã revinã autoritãtilor locale în bugetul de stat pe 2019.
”AMR solicitã, în continuare, întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dãncilã si alocarea unei treimi din bugetul national cãtre autoritãtile locale. O astfel de mãsurã este în acord cu realitãtile europene, unde alocãrile cãtre autoritãtile locale ajung (în unele state chiar depãsesc) 60% din bugetele nationale, în deplinã concordantã cu prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, ratificatã de România încã din 1997”, au transmis reprezentantii AMR.
Si, dacã primarii amenintã cu proteste în fata Guvernului, dacã propunerile nu le sunt acceptate, Buhãescu vede asta doar ca rezultatul egoismului primarilor din marile orase, care se dezvoltã, fãrã sã le pese de orasele mici. „Lupta primarilor de mari municipii, care vor tot banul sã rãmânã la ei, nu e normalã. Si în Germania, banii se dau la administratiile care vor sã se dezvolte. Noi mizãm mult pe asta. Ei nu spun cã e luptã sã nu se polarizeze societatea. Unii se dezvoltã, iar noi nu”, a conchis Buhãescu.
Diana Mitrache