Municipiul Vulcan are buget. Este prima localitate din Valea Jiului unde consilierii locali au aprobat cel mai important proiect. Veniturile municipiului Vulcan sunt în sumã de 32.753,55 mii lei, în timp ce cheltuielile sunt în valoare de 34.571,11 mii lei. Potrivit lui Gheorghe Ile, bugetul aferent anului 2018 este cu 30 de procente mai mic decât cel de anul trecut.
Functionare 30 de milioane, dezvoltare 3,8 milioane
Structura bugetului la partea de cheltuieli prevede la partea de functionare peste 30 de milioane de lei, în timp ce partea de dezvoltare are alocatã o sumã de 3,8 milioane de lei. Bugetul local se elaboreazã, se aprobã si se executã în conditiile Legii 2/2018 privind bugetul de stat pe anul 2018, Legii 273/2006 privind finantele publice locale si alte acte normative în vigoare. Fiecare unitate administrativ teritorialã îsi întocmeste bugetul propriu în conditiile de autonomie. Din bugetul local se finanteazã în conditiile stabilite, actiuni social-culturale, obiective si actiuni economice de interes local, cheltuieli de întretinere si functionare ale organelor administratiei publice locale precum si alte obiective prevãzute prin dispozitiile legale. Veniturile totale ale administratiei locale sunt în sumã de 32.753,55 mii lei, din care sectiunea de functionare are prevãzutã suma de 30.688,04 mii lei, iar sectiunea de dezvoltare are prevãzutã suma de 2.085,51 mii lei. Cheltuielile totale prevãzute pentru acest an sunt în sumã de 34.571,11 mii lei, din care cele de functionare sunt de 30.668,04 mii lei, iar cele de dezvoltare de 3.849,04 mii lei.
“Bugetul nu este chiar atât de mare. Este de 32.753,55 mii lei. Este redus cu circa 30% fatã de anul trecut si încercãm sã ne încadrãm în acest buget cu conditia sã fim sprijiniti la lucrãrile începute de cãtre Guvern”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Autoritãtile locale din Vulcan au stabilit ierarhia obiectivelor ce urmeazã a fi realizate în acest an. Edilii se axeazã pe proiectele începute si neterminate, urmând ca în functie de banii disponibili sã demareze altele noi.
“Cu trei sãptãmâni în urmã am avut dezbaterea publicã asupra previziunilor bugetului local pe anul 2018, unde am avut discutii cu cetãtenii municipiului Vulcan. Am fãcut atunci o ierarhizare a obiectivelor ce trebuie realizate în acest an. Am si împãrtit sumele de bani necesare pentru lucrãrile respective. Am constatat, împãrtind aceste sume cã nu sunt suficiente pentru toate lucrãrile si doar la unele lucrãri am prins pozitie pentru a putea fi accesate în cazul în care vom obtine fonduri europene, fonduri guvernamentale sau judetene. Începând de astãzi, având buget, vom demara lucrãrile pentru anul acesta. Vom ataca lucrãrile ce au fost începute anul trecut. Vom continua cu aceste lucrãri si vom deschide alte lucrãri. Dintre cele care au fost începute anul trecut sunt strada Traian, alei si strãzi pietonale, Dealul Babii-Merisor, drumul Schela – Gorj, drumul cuprins în intravilanul localitãtii spre Crividia de la intersectie pânã la poarta 2 a minei Vulcan si alte strãzi si alei din municipiul Vulcan, care sunt programate pentru partea a doua a anului, în functie de veniturile pe care le vom avea în acest an”, a mai subliniat sursa citatã.
Nici partea socialã nu a fost omisã. Autoritãtile locale au în vedere realizarea unui bloc ANL, dar si darea în folosintã a blocurilor sociale.
“La social vom continua cu realizarea blocurilor de la Dincã. În momentul de fatã lucrãm la sistemul de încãlzire a celor trei blocuri. Sperãm ca pânã la sfârsitul anului sã predãm douã dintre cele trei blocuri. Avem în program un bloc ANL pe strada Traian, avem în program si modernizarea iluminatului public în municipiul Vulcan cu lãmpi cu led, pentru a scãdea cheltuielile”, a mai subliniat Gheorghe Ile.
Nu vor fi tãieri
Autoritãtile locale sustin cã, deocamdatã, nu se pune problema reducerii de cheltuieli de ordin salarial.
“Deocamdatã nu ne-am pus problema de a renunta, ci încercãm sã atragem fonduri pentru a asigura realizarea acestor obiective pe care le avem în programul anual. Consider cã este de datoria noastrã sã gãsim fonduri sau sponsori”, a mai spus Gheorghe Ile. Un astfel de exemplu, este cel al spitalului din Vulcan, care a beneficiat de modernizãri în baza unui parteneriat public-privat. Unitatea de primiri-urgente a fost modernizatã în baza unui astfel de proiect.
Monika BACIU