Peste 3 milioane de euro a alocat Primãria Petrosani din fonduri proprii pentru cel mai important proiect investitional pe care vrea neapãrat sã-l finalizeze, respectiv dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng. Pe lângã acesta, mai existã o serie de proiecte ce asteaptã implementarea, dar situatia este destul de încurcatã, dat fiind faptul cã banii de la bugetul de stat sunt inexistenti.

Primãria Petrosani vrea cu tot dinadinsul sã finalizeze lucrãrile la proiectul ce vizeazã dezvoltarea domeniului schiabil din masivul Parâng, chiar dacã alocatiile de la buget au fost sistate. Pânã acum, s-au cheltuit 7, milioane de euro, dintre care 3,1 milioane de euro sunt de la bugetul local, o sumã uriasã în actualele conditii de recesiune financiarã. Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi spune cã administratia publicã se bazeazã pe fondurile europene, un parteneriat public – privat ori pe contractarea unui credit pentru finalizarea acestui important proiect investitional.

„Cel mai important proiect, pe care vreau sã-l ducem la bun sfârsit, este dezvoltarea domeniului schiabil. Orice variantã de finantare, care este legalã si accesibilã o vom aplica, fie cã este vorba despre fonduri europene sau parteneriat public – privat.

1-1Noi suntem deschisi la orice variantã, însã în acest moment nu putem sã facem altceva decât sã mergem pe fonduri guvernamentale, care însã nu au venit si probabil cã sunt sanse destul de mici sã vinã anul acesta sau mergem în continuare pe procedura de împrumut pentru a putea sã finalizãm telescaunul TS3”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi. Acesta a precizat cã, odatã cu finalizarea telescaunelor TS 3 si TS 4, a cãrui constructie încã nu a demarat, din punct de vedere strict al domeniului schiabil, al pârtiilor, vorbim despre un grad de deschidere de 60 la sutã. Pentru Statiunea Parâng proiectul este extrem de generos, iar pentru implementarea lui s-a aprobat suma totalã de aproape 69 de milioane de euro, însã edilii au precizat cã acest program se întinde pe o perioadã de 4 – 5 ani, în functie de alocatiile de la buget.

Pânã acum au fost finalizate lucrãrile la instalatiile de producere de zãpadã artificialã, adicã 4 fixe si mai multe mobile, au fost montati stâlpii pentru telescaunul TS 3 care face legãtura între Hotel Rusu si cota 1.700 din Parâng, iar instalatia a fost proiectatã dupã un model preluat de municipalitatea din Petrosani din statiunea Innsbruck. În plus, au fost amenajate si pârtiile, pânã la urmã principala atractie a celor care iubesc sporturile de iarnã. De asemenea, s-a avut în vedere si bazinul de apã pentru instalatiile de zãpadã artificialã si la instalatiile propriu – zise. Investitia privind domeniul schiabil din Parâng a fost câstigatã de asocierea de firme formatã din Kranz Eurocenter Pitesti – Acomin Cluj si Doppelmayer Austria.  Potrivit proiectului finantat de MDRT, domeniul schiabil din  Parâng se va întinde pe o suprafatã de 150 hectare si va avea 17 pârtii. De asemenea, pentru acces, intre Petrosani si statiunea montanã Parâng va fi amenajatã  o telegondolã.

Proiecte ce asteaptã implementarea

Chiar dacã este în opozitie, iar alocatiile guvernamentale sunt putine, Iacob – Rizi spune cã mai are în plan o serie de proiecte pe care intentioneazã sã le implementeze.

„Este destul de greu, pentru cã fondurile de la Guvern s-au oprit, practic nu am mai primit nimic. Ne descurcãm cu bani din bugetul local si, desigur, încercãm sã scriem proiecte pe fonduri europene, pe perioada 2014 – 2020.”, a precizat primarul din Petrosani. Astfel, edilul spune cã are în plan asfaltarea tuturor strãzilor din cartierul Colonie, a celor care duc spre comunitãtile rurale, continuarea lucrãrilor de anvelopare a blocurilor,

precum si a celor de constructie de sarpante pentru blocurile din Petrosani.

Carmen Cosman