In duminica sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, la Petrosani, in satul Slatinoara, s-a reinodat o traditie intrerupta de aproape doua decenii. Localnicii de aici au organizat o nedeie de la care nu au lipsit bucatele momarlanesti, dansurile specifice locului si voia buna.
Dupa 20 de ani, traditia s-a reluat
Momarlanii de pe Slatinoara au avut o duminica de sarbatoare. La nedeie care a avut loc in centrul satului, prima dupa multi ani de pauza, au participat toti oamenii locului si nu numai. Barbatii s-au trezit dis de dimineata pentru a pregati bucatele care s-au servit la praznic, foarte apreciate de meseni.
S-a inceput cu varza, care a fost tocata de femei cu o zi inainte si care s-a pus prima la foc. A urmat apoi tocana de oaie sau ciorba de batal, cum i se mai spune, care a fost gatita si potrivita cu mirodenii de-ale gustului doar de momarlani stiute si combinate.
Mai apoi, ultimul fel de mancare gatit si servit la aceasta agapa sau masa a dragostei crestine, a fost pasatul. Aici, ei bine, este putin mai complicat, iar bucatarul are nevoie neaparat de pricepere si rabdare. In prealabil, se macina la moara cativa saci de porumb, insa macinatul trebuie sa fie mai mare si nu din acela mic, ca pentru faina. Dupa cele povestite si putin furate de la bucatarii care isi respecta retetele, pe fundul unei caldari mari, se pun cam doi litri de ulei si jumatate cantitate apa.
Cand ajunge de da in clocot, se pune porumbul macinat. Vreme de doua-trei ore se amesteca incontinuu cu o lingura mare de lemn, iar pe la jumatea gatitului se pun cam doua – trei kg de unt la o cantitate de cateva zeci de kilograme de pasat. Cand bucatarul considera ca totul este gata, deasupra se sfarama cam 12- 13 kg de branza de oaie, facuta tot de localnici, care se amesteca cu porumbul.
“De mancat am mai manca, doar de gratis sa fie…”
Oamenii care au venit la nedeie s-au asezat la masa doar dupa ce preotul a facut o slujba de sfintire. Participantii, in jur de 100, au venit dis de dimineata, desi masa s-a servit in jur de ora 14:00, cand oalele aburinde au fost luate de pe foc.
“E buna tare mancarea asta facuta de momarlani. Varza e cea mai cea, dar si pasatul e deosebit”, ne-a declarat o femeie.
“De mancat am manca, doar de gratis sa fie de fiecare data. Cum sa nu iti placa aceste bucate gatite atat de autentic?!”, ne-a spus si un barbat.
La slujba de binecuvantare a bucatele a luat parte un sobor de preoti, care a vorbit de importanta pastrarii traditiilor. “Ne-am bucura daca si nedeia aceasta s-ar relua, pentru fiecare sat de momarlani are traditia proprie.
Aceste obiceiuri sunt in concordanta cu obiceiurile bisericii precum si cu sarbatorile Ar fi frumos daca nedeia de pe Slatinoara, care nu s-a mai tinut de cel putin 20 de ani, ar fi organizata an de an, pentru ca asa, localnicii se mai intalnesc, ne mai intalnim si noi cu ei, iar in acest fel, totul este o bucurie deplina”, a spus Marius Isai, preot la Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena.
Mandria de a fi momarlan
La aceasta sarbatoare, femeile din sat s-au imbracat in straiele traditionale pe care le-au purtat cu mandrie toata ziua. “Niciodata nu mi-a fost rusine sa spun ca sunt momarlanca si ca traiesc in satul Slatinoara. Este cea mai mare bucurie pentru mine atunci cand am ocazia sa imbrac acest costum pe care il pastrez cu grija”, ne-a declarat o adolescenta din sat. “Sincer sa va spun, mai rar imbrac acest costum, pentru ca nici nu prea mai am unde. Sunt doua, trei ocazii pe an cand o pot face, iar atunci, pentru mine este o mandrie”, ne-a spus si o doamna de varsta a doua.
Dupa ce s-au mancat toate cele trei feluri de mancare, iar masa s-a desfasurat intr-o nota relaxanta si de armonie in curtea fostei scoli primare din sat, unde este si centrul asezarii, in scurt timp s-au incins horele si invartitele. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi, invitat si el la nedeie de localnici, dupa ce mancat, s-a prins si el in joc cu frumoasele localnice din Slatinioara. “Ma bucur ca se intampla acest eveniment si pe Slatinioara, iar meritul este al celor de aici, care si-au dorit asta. Am servit si eu din bucatele traditionale si o fac ori de cate ori am ocazia, iar de data aceasta mie mi-a placut foarte mult pasatul, dar si varza a fost buna”, ne-a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Municipiul Petrosani. La cateva ore dupa ce s-a dat startul nedeii pe Slatinioara, acolo a venit si sotia lui, deputatul PD-L, Monica Iacob Ridzi. “M-am bucurat si eu alaturi de localnici, pentru ca s-a organizat si aici o nedeie momarlaneasca. Ma bucur ca oamenii care au luat parte la acest eveniment au venit imbracati in costume populare si ca reusesc sa pastreze cel mai bine traditia”, a declarat Monica Iacob Ridzi.
Surpriza pentru momarlani
O surpriza din partea organizatorilor pentru localnici a fost prezenta acolo, in mijlocul lor, a membrilor Tarafului de la Vata. Artistii au fost adusi de un localnic, om de televiziune, care a contribuit la desfasurarea acestei nedei. Pe acordurile taragotului maestrului Pera Bulz, invartitele au fost jucate si mai foc, iar momarlanii au chiuit si mai tare. “Pentru mine, cea mai mare placere este sa fiu acolo unde folclorul isi spune cuvantul, unde traditiile se respecta si unde oamenii isi poarta costumatiile alea vechi din mos-stramosi. Toate la un loc iti dau un fior de dragoste fata de tinuturile acestea. Sigur ca am venit cu mare placere cand am fost invitat aici si nici nu mi-am pus problema sa nu vin, desi am cantat pana dimineata la o nunta. Am ajuns acasa, mi-am schimbat camasa si-am venit cu totii fara sa ne odihnim”, ne-a declarat maestrul Pera Bulz, liderul Tarafului de la Vata.
Undeva la orele amiezii, cei care au pus la cale aceasta manifestare, au oferit si diplome de excelenta participantilor, cu multumirea ca de-a lungul timpului au ajutat si la promovarea si sprijinirea initiativelor demarate pentru Muzeul Momarlanului care exista in acest sat, in curtea unei familii de localnici.
“O vorba din batrani zice: “Cei care nu-si vorbesc graiul si nu-si poarta straiul, nu sunt o natiune. Trebuie sa predam stafeta, mai ales la tineret, sa ii invatam pe copii de mici sa pastreze aceste traditii care sunt minunate”, a spus Ileana Malinesc, cea care impreuna cu sotul ei, Petre Galatan, s-a ocupat de aranjamentele acestei sarbatori.
Insa, localnicii nu s-au dat plecati de acolo cu una cu doua, ci au petrecut pana tarziu in noapte, au jucat si s-au simtit bine, cu promisiunea ca la anul va fi si mai frumos.
Luiza Andronache