Complexul Energetic Valea Jiului este o idee ce prinde contur, mai ales cã Guvernul are de gând sã emitã, asa cum spunea la Lupeni si premierul Viorica Dãncilã si secretarul de stat Doru Visan, o ordonantã prin care sã înfiinteze o nouã entitate.
Aceasta va cuprinde minele de la noi si termocentrala Paroseni pe platforma cãreia, spun sindicatele, se impune constructia unui nou grup energetic. Asta, cu atât mai mult cu cât conducta transfrontalierã BRUA va trece fix prin acest loc.
„Pentru Termocentrala Paroseni se impune construirea cât mai rapidã a încã unui grup energetic, pe aceiasi platformã energeticã a termocentralei. (…) Lucrurile sunt avansate, în sensul în care Guvernul stie de ele, nu s-a fãcut o estimare a costurilor si noi pot spune cã am cerut demararea unui studiu de fezabilitate prin care sã aflãm ce costuri sunt. Nu ne intereseazã combustia, dar trebuie sã fructificãm faptul cã BRUA va trece la mai putin de 1 km de termocentrala Paroseni”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele .
Dupã separarea de Mintia, care va trece la Consiliului Judetean Hunedoara, pe 22 mai, la Bruxelles va avea loc o întâlnire cu cei care au spus cã activitatea la Lupeni si Lonea. GIG este o firmã care a semnalat cã minele nu se pot închide oricum, motiv pentru care sindicatele spun cã CE trebuie sã tinã cont de toate datele. „Trebuie sã se tinã cont de modul în care s-a fãcut regresivitatea activitãtii miniere în toatã Europa. Nu putem sã facem noi altfel la Lonea si Lupeni, rapid, în doi ani, asa cum au spus cei care nu au înteles cã nu vorbim de douã chioscuri pe care pui lacãt”, a mai spus Cîmpean.
Diana Mitrache