BRD Groupe Societe Generale, împreună cu Rețeaua pentru Natură Urbană și Rețeaua Geoparcurilor din România își unesc forțele
într-un parteneriat strategic pe termen lung, care are drept obiectiv conectarea comunităților rurale și urbane în scopul conservării naturii și dezvoltării durabile, prin rețelele geoparcurilor și ariilor naturale urbane din România.
Prin suportul financiar și
strategic acordat de BRD, Rețeaua Geoparcurilor și a ariilor naturale urbane au posibilitatea de a
accelera procesul de dezvoltare durabilă în regiunile rurale din jurul geoparcurilor UNESCO și al viitoarelor geoparcuri UNESCO din România, precum și conservarea și integrarea naturii urbane în viața locuitorilor orașelor din Rețeaua pentru Natură Urbană.
Pentru primul an al parteneriatului, obiectivele principale sunt:
1. Dezvoltarea Olteniei de sub Munte în acord cu criteriile UNESCO pentru avansarea proiectului Oltenia de sub Munte – geoparc aspirant UNESCO, printr-o serie de acțiuni concrete privind educația, conservarea patrimoniului, turismul și cultura
2. Dezvoltarea Rețelei Geoparcurilor din România și a geoparcurilor. Acestea sunt teritorii de dezvoltare durabilă care pot consolida comunități, pot crește oferta turistică locală și pot conserva și valorifica eficient patrimoniul natural și cultural local
3. Dezvoltarea Rețelei de Arii Naturale Urbane din România și susținerea păstrării ariilor naturale urbane, fie ele păduri, pajiști ori zone umede, ca spații pentru sănătate, recreere, educație și conservare. Cele 10 orașe în care proiectul deja se desfășoară, sunt: București, Brașov, Piatra Neamț, Iași, Cluj Napoca, Bistrița, Satu Mare, Oradea, Arad și Timișoara.
4. Desfășurarea unei campanii de comunicare și informare pentru descoperirea, aprecierea și păstrarea naturii și culturii locale.
Aceste obiective vor fi realizate prin activități și proiecte precum: granturi pentru sprijinirea organizațiilor civice și a comunităților locale, evaluarea teritoriilor și a potențialului acestora, realizarea unor strategii de dezvoltare regională și a rețelelor, infrastructură specifică de vizitare și educație, programe pentru tineri, evenimente cu scop de promovare, educație și întărire a parteneriatelor locale.
Deși cele două rețele sunt proiecte ce au funcționat în paralel și vizează zone diferite – rural și urban – ele sunt menite să inspire o mentalitate sănătoasă cu privire la rolul naturii în viața omului, să protejeze patrimoniul natural dar și să îl valorifice în context local pentru a crește calitatea vieții locuitorilor pe cât mai multe planuri.
Ambele rețele își propun să funcționeze ca mecanisme de scalare a exemplelor de bune practici și a lecțiilor învățate din proces. Ele sunt formate din oameni din toată țara, angajați și voluntari cu specializări diverse, precum: geologie, ecologie, comunicare, educație, medicină, domeniu juridic, antreprenoriat, politici publice și altele, alături de parteneri din sectorul public, privat și non-guvernamental. Toți cei implicați în echipele rețelelor sunt uniți de convingerea că, pe baza naturii bine conservate și valorificate, putem avea un nivel de trai mult mai bun la noi acasă.
Adina Popa