D ezvoltarea stațiunii Straja, care a atras mii de turiști în ultimii ani, odată cu pandemia, se resimte în piața imobiliară de la noi. La Lupeni un bloc întreg a fost cumpărat de un investitor și la fel sunt vândute foarte bine terenurile, cabanele sau pur și simplu apartamentele foștilor mineri.
Turismul a crescut simțitor, odată ce românii nu au mai plecat peste hotare, din cauza pandemiei, iar asta a revigorat extrem de bine piața imobiliară. Prețul apartamentelor a explodat, spun cei de la agențiile imobiliare și, pentru prima dată după mulți ani, este cerere și nu prea este ofertă.
„Prețurile au crescut și au crescut substanțial. Vorbesc de 40-50% creștere, mai ales în Petroșani. Noi aici simțim creșterea, la fel cum simțim o putere de cumpărare crescută față de anii anteriori. Cererea este destul de mare, deocamdată oferta mică, pentru că prețurile crescând, poate puțin exagerat, cumpărătorii, mulți care așteaptă, așteaptă prețuri mai mici. Sunt foarte puține oferte la vânzare”, a spus Sorina Mateevici, reprezentat Agenția Macarena.
În anii primelor disponibilizări din minerit, când oamenii plecau în zonele de unde veniseră cu acțiunile prin care Ceaușescu a atras minerii în valea Jiului, un apartament aici se vinde ieftin și au fost cazuri care au devenit legendă, după ce în Uricani, s-a dat o locuință pe o ladă de bere. Dar acum, lucrurile stau altfel, iar la Lupeni, aproape de Straja, prețurile au ajuns și ele să crească. „Apartamentele cu două camere s-au vândut bine acolo, unde pot să spun că au fost sume de la 16 – 18 mii de euro. Sunt apartamente ce, poate, altă dată, se vindeau maxim cu 12.000 de euro. Pentru Petroșani, sunt cereri și mai multe. Un apartament cu două camere aici, pe zona centrală se vinde cu 35.000 de euro, sau 32.000 de euro, în funcție de amenajări. Ceea ce, altă dată, se vindeau la 22.000 de euro. Acum se vând clar la 32 – 35.000. În Parâng avem teren la 20 de euro/mp, case de vacanță s-au vândut la 80 – 100.000 de euro”, mai spune Sorina Mateevici.
Vin oameni din afara județului, dar și de la Deva, spre exemplu, care preferă să investească aici în imobiliare și asta spune și primarul de la Lupeni, după ce a făcut o statistică la Biroul de Impozite și Taxe. „În acest moment, în municipiul Lupeni, sunt peste 15% dintre apartamente, care sunt vândute unor cetățeni din alte zone, în afară de Valea Jiului. Vorbim despre București, Timișoara, Cluj, sau chiar orașe mai mici. Am devenit atractivi pentru că prețul nu este foarte mare, față de capitală, spre exemplu. Avem acum un investitor din Timișoara care a cumpărat un bloc întreg, 45 de garsoniere, pe care le-a renovat și deja jumătate dintre ele sunt introduse în circuitul hotelier și cealaltă jumătate le va introduce curând”, susține Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Ce caută cei din afara Văii Jiului, ne spun cei de la agenția imobiliară, care sunt sunați pentru informații, tot mai des. „În general, apartamente și, poate așa au și crescut prețurile, pentru că foarte mulți au venit și au investit pentru a da la chirie, apartamente cu două camere, mobilate și utilate”, a mai explicat reprezentanta agenției de la Petroșani.
Și o chirie la Petroșani pleacă de 100 de euro pe lună, până la 250 de euro, în cazul unor apartamente foarte bine puse la punct.
Turismul a atras investitorii, după ce mulți oameni au văzut că aici e frumos și vara și iarna. „În perioada de iarnă 2020 -2021 am avut cereri și au fost atunci două cabane de vânzare în Straja. Am primit foarte multe telefoane și clienți în așteptare. Nu s-a vândut foarte mult, dar a fost cerere și mai este”, a conchis Sorina Mateevici.
Diana Mitrache