Bolnavii de Parkinson din judetul Hunedoara ar putea avea, in viitorul apropiat, echipamente medicale speciale, care sa permita efectuarea interventiilor chirurgicale care ar putea ameliora sau stopa maladia. La asta lucreaza reprezentantii Asociatiei AntiParkinson.

Locatie, conform oficialilor Spitalului Judetean de Urgenta Deva exista, in sediul noii Sectii de Neurologie, insa, deocamdata, lipsesc banii si medicii specialisti.

”In prezent lucram la un proiect de aducere a echipamentului medical pentru efectuarea operatiei de neuroimplant in judetul Hunedoara. Cautam modalitati de finantare, am vorbit si cu Spitalul Judetean de Urgenta din Deva si in viitorul apropiat speram sa reusim sa-l ducem la capat”, a declarat Dan Raican, presedintele Asociatiei AntiParkinson.

Nici un bolnav operat din judetul Hunedoara

Pot fi efectuate doua tipuri de operatii in cazul bolii Parkinson care a ajuns intr-o faza avansata.

”Exista operatia de neuroimplant, prin implantarea unor electrozi in creier si a unui peacemaker in umar si a doua operatie este cea cu pompa de levodopa, un aparat care iti da

levodopa (medicament folosit in ameliorarea simptomelor bolii – n.r.). La nivel national se fac cam 15 interventii pe an, in functie de gravitatea lor, gratuit. Din 2007 pana acum, au fost operate 42 de cazuri, iar lista de asteptare este foarte lunga. Din judetul Hunedoara nu a fost nimeni operat, desi sunt persoane care au nevoie de o asemenea interventie”,  mai spune Dan Raican.

Dotari de zeci de mii de euro

Cat costa asemenea echipamente? Pompa de levodopa ajunge undeva in jurul a 7.000 de euro, iar neurostimulatorul ajunge la 20.000 de euro. ”Pe langa acestea, dotarea salii de operatie costa cel putin 50.000 de euro, fiindca trebuie un cadru special, in care pacientul sa poata fi fixat”, explica Dan Raican.

Dr. Stefan Repede, medic-sef in cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) a judetului Hunedoara, a precizat ca proiectul lui Raican este posibil, dar lipsesc specialistii. ”Este posibil un asemenea proiect, dar iti trebuie specialisti. Dar eu stiu ca cine iti da aparatul te si instruieste. Domnul Raican ar vrea, dar totul depinde de conducerea spitalului”, declara dr. Stefan Repede.

Ioan Demeter, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Deva, spune ca implementarea unui proiect care sa-i ajute pe bolnavii de Parkinson este binevenit, dar mai e nevoie de inca un neurochirurg.

”Specialisti in neurochirurgie avem unul singur. Aparatura pentru bolnavii de Parkinosn nu este lispisa de importanta, am primit adrese de la asociatia respectiva legat de achizitionarea aparaturii. Se poate colabora pentru achizitionarea ei cu Consiliul Judetean sau cu Ministerul Sanatatii, vom vedea ce va fi pe viitor. Locatie avem, specialisti avem, dar ne-ar mai

trebui inca un

neurochirurg”, a precizat Ioan Demeter.

Anamaria NEDELCOFF