Recoltele toamnei au fost expuse spre vânzare la Petrosani. Aici a avut loc cea de-a IX-a editie a Târgului de Produse Traditionale.
Fructe de toamnã, brânzã, cascaval, mezeluri, dar si multe alte produse cu specific traditional si-au gãsit loc pe pietonala din municipiul Petrosani. O bogãtie de culori si de arome i-au îmbiat pe petrosãneni.
„Aceastã traditie a noastrã, a târgului de produse, este sã servim, gratuit, mâncarea care se face ãn Valea Jiului, tocanã de oaie si pãsat. Aceastrã traditie se perpetueazã si se transmite mai departe tinerelor generatii, chiar dacã este o sãrbãtoare laicã. Este bine ca de fiecare datã când avem ocazia, sã promovãm aceste produse arhaice, ele fac parte din identitatea noastrã, a Vãii Jiului, în special a momârlanilor nostri. Este cea mai reusitã editie, unul dintre motive fiind cã sunt   foarte multi producãtori auto htoni”,a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
La fel ca în fiecare an, bucãtari priceputi au preparat tocanã de oaie si pãsat. Cele 1000 de portii de hranã cu specific momârlãnesc au fost oferite celor care sâmbãtã dimineatã au ales sã vinã la târgul de produse traditionale.
„Am preparat pãsat si tocanã de oaie. Sunt preparatele noastre traditionale ale momârlanilor. Aceste mâncãruri le fãceau strãmosii nostri si acum 2000 de ani”, a spus bucãtarul.
Cei aproape 60 de comercianti au venit din mai multe judete, printre care Hunedoara, Gorj, Sibiu, dar si Maramures sau Mures.
Cosmin BACIU