Din toate colturile tãrii au venit la Straja oameni care sã asculte în linistea schitului de la Straja, slujba de Boboteazã.
Ritualul de aici este unic si turistii, dar si oamenii din zona Vãii Jiului, parcurg o parte din Drumul Crucii, ca la Pasti, ca mai apoi sã asiste la slujbã si sã plece de acolo cu apã sfintitã. Este un moment unic, pe care toti îl simt din suflet, dovadã cã, an de an, revin aici în aceastã perioadã. „Vin aici pentru cã aici îmi place si vin în fiecare an. Aici mã simt în naturã, simt totul. Locuiesc la Uricani
si vin pânã aici”, mi-a spus un localnic din Valea Jiului.
„Vin de multi ani aici si, desi e zonã turisticã, e un loc curat si e deosebit aici la mãnãstire. Slujba e minunatã aici la schit si nu conteazã cã e gerul Bobotezei. E din mosi, strãmosi”, mi-a spus un alt om care venise sã ia apã sfintitã de la Straja, un loc mai aproape de Dumnezeu.
„Este un peisaj minunat, ne simtim bine, schiem si venim aici pentru cã ne putem ruga în acest loc minunat. Suntem din Cluj si am venit aici. Am gãsit aici un loc minunat, într-o bisericã din lemn, în care lumea se roagã si pãstreazã datina. Am venit de pe pârtie pentru slujbã si iau si apã sfintitã”, a mãrturisit o altã turistã, care lãsase schiurile în zãpadã si a asistat la slujbã.
În acest an, slujba s-a tinut lângã schit, iar acolo au adus apa sfintitã salvamontistii. An de an fac asta si, indiferent de vreme, ei aduc cu bidoanele apa de la izvoarele din Straja.
„Este al 20-lea an de când aducem apa de la 7 izvoare, cu ocazia Bobotezei. Ne-a intrat în sânge sã ajungem, de atât de mult timp, la izvoare, indiferent de vreme. Aducem câte 5 sau 6 litri de apã de la fiecare izvor si îl punem aici în butoi, unde este sfintitã Anul acesta, am avut o vreme mai mult decât extraordinarã, dar pentru cã, în afara zonei schiabile nu pãrea era zãpadã, o mare parte din drum l-am fãcut pe picioare, fãrã schiuri, pentru cã alunecarea la vale, era aproape imposibilã”, a spus George Resiga, seful Salvamont Straja.
Iar salvamontistii ne-au spus cã au un bidon norocos, unul pe care cine îl umple, se însoarã. Asta, însã, îi face pe cei neînsurati sã se îmbie unul pe altul, dacã încã sunt nehotãrâti.
De la Asia Express, în Straja
Inedit, în acest an a fost si unul dintre ajutoarele salvamontistilor, o vedetã TV, nimeni altul decât Serban Copot, cel pe care l-am admirat recent la Asia Express, sau iUmor, unde este co-prezentator, dar aici a fost pe post de salvamontist.
Asa cã, dacã vreti sã dati de unul dintre cei de la Animal X, nu ezitati sã urcati la Straja.
„Îmi face plãcere sã particip la activitatea aceasta din ziua de Boboteazã. Eu, prin asociatia pe care o am, Generatia Verde, desfãsor alãturi de Salvamont Lupeni, o grãmadã de activitãti si aceasta este una dintre cele mai plãcute pe care o fac cu ei. Straja e de vizitat, cu familia, pârtiile sunt minunate si eu vin al doilea an consecutiv aici”, mi-a spus Serban Copot, ajutor la Salvamont Straja.
La schitul din Straja lumea vine de douã decenii, iar Emil Pãrãu spune cã credinta în Dumnezeu nu se va pierde, dacã pãstrãm traditiile si le înfrumusetãm. „E bine cã avem zãpadã, dar e si ger. Sunt minus 9 C, dar si anul acesta pãstrãm traditia. Salvamontistii ne aduc apa din cele 7 izvoare, pãrintele de la schit o sfinteste si apoi turistii vor lua apa sfintitã. Sunt oameni care vin special si avem acum un grup din Timisoara mai numeros, cam 140 de copii. Ei vin în tabãrã si, dacã la început veneau 30 -40, acum avem o astfel de cifrã. Toti vin sã ia apã sfintitã, sã ia parte la slujbã si faptul cã aceastã bisericã existã în mijlocul statiunii înseamnã foarte mult. Ei vin sã se distreze la munte, sã schieze, dar fiecare om are nevoie si de liniste sufleteascã, iar aici, la Straja, putem spune cã o gãseste. Intrã prin tunelul celor 365 de sfinti si, la la bisericã gãsesc un peisaj minunat, de unde vezi toatã Valea Jiului si, prin rugãciune îsi gãsesc pacea”, a spus Emil Pãrãu.
În munte, slujba are alt înteles, în linistea schitului mic din lemn, iar apa adusã de la izvoarele cu apã purã îi îndeamnã pe oameni sã revinã an de an cu credintã si sã ia apa sfintitã în acest loc.
Diana Mitrache