Așa ar trebui construite blocurile din orașul Aninoasa care stau să se prăbușească și din care oamenii au fost evacuați și trăiesc în containere. Dar va mai dura, pentru că abia din această săptămână este pus în dezbatere publică Proiectul de Urbanism Zonal.
Sunt 4 luni de când, cu poliția, jandarmii și prefectul județului Hunedoara, oamenii din Aninoasa au fost evacuați din blocurile care reprezentau un real pericol. Sunt și acum în container, iar viața lor se desfășoară acum pe terenul de sport al școlii din localitate, unde a luat naștere un nou cartier. Un altul este sus, pe platforma fostei mine Aninoasa. În total, aproape 30 de oameni, care nu mai puteau să locuiască în vechile colonii, la care acum se discută proiectul.
„Am semnat contractul cu proiectantul petru
PUZ- Proiectul de Urbanism Zonal. Acesta este făcut și l-am pus, din această săptămână, în
dezbatere publică. Va trece perioada de dezbatere, poate vin oamenii cu sigestii și lămuriri și apoi oblinem avizul de mediu și aprobăm proiectul. Abia apoi, faza următoare va fi Studiul de Fezabilitate, la care deja lucrăm. După ce primim studiul, aprobăm indicatorii în ședința Consiliului Local și, spre sfârșitul lunii, dăm drumul la lucrări”, a declarat Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.
Planul de urbanism poate fi consultat la sediul primăriei din Aninoasa, de luni până joi intre orele 8.00-16.30, și vineri, între orele 8.00-14.00.
Oamenii din Aninoasa așteaptă să fie mutați înapoi în casele lor, pe care le-au părăsit ca să nu se prăbușească peste ei. Potrivit Hotărârii de Guvern, „din expertizele făcute rezultă că toate cele 20 de imobile se încadrează în clasa de risc seismic II şi necesită măsuri de consolidare urgente
pentru a nu pune viața locatarilor în pericol.
O parte a locuitrorilor stă în casele modulare aduse la primărie și în perimetrul fostei mine Aninoasa, iar acolo se vor muta sigur, pe rând, toți cei care stau în imobilele respective, atunci când acestea vor fi
consolidate.
Diana Mitrache