Incendiul devastator din blocul 26 din Cartierul 8 Martie din Petrila a distrus o bunã parte din scara blocului, iar autoritãtile locale, împreunã cu voluntarii de la Caritas, au lucrat la remedierea problemelor.
Casa scãrii a fost afectatã grav de flãcãri si întreg sistemul de alimentare cu energie electricã a fost atunci compromis, însã, acum, primarul spune cã a reusit sã repare o bunã parte dintre distrugeri. „Cu voluntari, chiar si din rândul functionarilor din primãrie, am obtinut o finantare de la Caritas, de 8.000 de lei, printr-un proiect pe care dumnealor îl au în derulare, si am achizitionat peste 20 de geamuri termopan, second-hand, cu care am închis casa scãrii si spre casa liftului”, a spus Vasilicã Jurca , primar al orasului Petrila. În zilele ce urmeazã, primãria va primi materiale de constructii, ca sã zugrãveascã si sã repare peretii de pe casa scãrii. „Mai avem, de la o firmã privatã, o sponsorizare de 2.800 de lei, cu care putem cumpãra materiale, var, ciment, sã reparãm casa scãrii si sã le zugrãvim celor din blocul 26”, a mai precizat edilul. O parte dintre locatari sunt si acum fãrã curent electric, dupã incendiul devastator de acum câteva luni, dar administratia localã spune cã situatia s-a îmbunãtãtit simtitor, desi pericolul nu a dispãrut, oamenii fiind sãraci si cãutând mereu sã facã improvizatii pentru a avea energie electricã. „Singura mãsurã pe care au luat-o cei de la Enel a fost cã au pus cablurile de alimentare pe undeva pe afarã, ca sã nu mai fie la vedere, ca sã nu mai poatã fura curent. Dar eu cred cã am fãcut un lucru bun, când i-am convins pe cei de la ENEL sã le facã la majoritatea contracte, le-au acceptat si la cei cu probleme foarte mari. Unii nu au nici acum avizele, dar noi am alocat si niste ajutoare de urgentã, ca sã îsi facã bransamentele, ca sã nu mai fure, pentru cã din cauza aceasta s-au întâmplat toate nenorocirile”, a completat Vasilicã Jurca.
Aproape 2.000 de euro au fost alocati la Petrila, în blocul ce a ars în Cartierul 8 Martie, iar cei care au initiat acest proiect sunt voluntarii de la Caritas. Totul face parte dintr-un proiect mai amplu si pune în valoare ideea de voluntariat. În blocul care a luat foc din Cartierul 8 Martie locuiesc peste 100 de oameni, majoritatea sãraci si care îsi pun mereu viata în pericol, furând curent electric. Anul trecut, un bãrbat a murit, dupã ce a încercat sã realizeze un bransament ilegal în subsolul plin cu apã si dejectii si s-a electrocutat. Nimeni nu a limitat niciodatã accesul la improvizatii în acest bloc si consecintele sunt pe mãsurã. Incendiul a izbucnit în luna mai si zeci de oameni, dar mai ales copii mici, au fost la un pas sã se intoxice cu fum.
Diana Mitrache