Un reprezentant al Episcopiei Devei și Hunedoarei și unul al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara sunt printre cei care au donat sânge, de Ziua Mondială a donatorului de sânge. Ambii au povestit că nu vin pentru prima dată, și cred că fac cel mai mare bine și că acum, în pandemie, au observat importanța acestui gest benevol.

La Centrul de Transfuzii Sanguine de la Deva a fost o zi obișnuită, dar, printre cei care au donat azi s-a numărat și inspectorul școlar Marta Mate. Nu a venit pentru prima dată, iar gestul ei poate fi urmat oricând de colegi, ca și de elevii care deja au împlinit 18 ani. „Pentru mine este o datorie. Prima dată când am venit acum mulți nai, am venit la solicitarea unui coleg și apoi am văzut că este atât de puțin și facem atât de mult bine comunității. Chiar acum întrebam și am aflat că sunt la a 9-a. Voi fi alături de acest centru de câte ori este nevoie”, a spus Marta Mate, inspector școlar IȘJ Hunedoara.

Astfel de oameni sunt acum în centul atenției, dar ei au venit din nou să doneze. Printre ei și un angajat al Episcopiei din Deva, care a înțeles importanța acestui gest, când s-a îmbolnăvit.
„Este a doua oară când vin, dar biserica  se implică din 2014 în toate programele naționale ce se desfășoară vis-a-vis de donarea de sânge. Din propria mea experiență, pentru că am fost bolnav de COVID și am beneficiat de plasmă, în acel moment am hotărât ca de fiecare dată când pot, sau de cel puțin două ori pe an, să vin și să donez sânge. Este foarte important să ne ajutăm semenii și nu poți trăi o experiență de a primi plasmă, sau sânge, decât atunci când ești într-o fază critică. Eu am trecut prin așa ceva și nu vreau să ajungă nimeni așa, dar probabil că numai așa conștientizăm că ceilalți au nevoie de noi”, a povestit propria-i experiență și Darius Ștefănescu, inspector eparhial Episcopia Devei și Hunedoarei.

În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb. „Îi sărbătorim pe toți donatorii de sânge care ne sprijină și este o zi importantă că azi, au venit în rândul nostru mulți donatori de sânge, unii și mobilizați de alți donatori, adevărați vectori de imagine, din cadrul învățământului sau Episcopiei Deva. Ei ne sprijină de fiecare dată când avem nevoie și vrem să le mulțumim în mod deosebit. Noi apelăm la ei și când nu avem donatori, pentru că își conving și colegii și noi avem parteneriate cu instituțiile lor”, a spus și dr Victoria Hălmagiu, director Centrul de Transfuzie sanguină Deva.

Ziua Donatorului de Sânge a fost înființată în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătății din anul 2000, ce a avut ca temă importanța donării de sânge și s-a desfășurat sub sloganul „Sângele salvează vieți”.

Diana Mitrache