Viata spiritualã si activitatea bisericilor din Petrosani constituie un element deosebit de important pentru întreaga comunitate localã. În acest sens, zilele acestea, cu sprijinul Primãriei si Consiliului local al municipiului Petrosani, comunitatea reformatã a Petrosaniului aniverseazã 125 de ani de la constructia Bisericii Reformate din localitate.
Potrivit datelor oficiale, constructia primei biserici reformate din Valea Jiului a început în anul 1886 la Petrosani si s-a încheiat cu 2 ani în urmã, în 1888. Acest eveniment a avut o semnificatie deosebit de importantã în cadrul comunitãtii reformate din Petrosani, la vremea respectivã, biserica fiind inauguratã în data de 9 decembrie 1888, printr-o slujbã festivã tinutã de cãtre episcopul reformat Szasz Domokos.
Întrucât în acest an se împlnesc 125 de ani de la constructie, la prima sedintã a presbiterilor din 2013, presbiterul reformat Toth Janos a propus sãrbãtorirea acestui eveniment prin organizarea unor manifestãri publice dedicate comunitãtii. Aceastã propunere a fost apreciatã nu doar de comunitatea refortaã, ci de întreaga comunitate localã a Petrosaniului, administratia publicã localã asumându-si si rolul de sustinãtor al evenimentelor publice care vor avea loc la Petrosani cu acest prilej.
Astfel, cu aceastã ocazie, profesorii si elevii din promotia 1966-1697 a ªcolii Generale din Petrosani, sectia maghiarã, au ridicat o troitã memorialã în curtea bisericii reformate din Petrosani, care va fi dezvelitã în data de 9 iunie 2013, zi care a fost aleasã pentru a marca fericita aniversare a celor 125 de ani de activitate a Bisericii Reformate din Petrosani. Cu acest prilej, va fi oficiatã si o slujbã festivã la Biserica Reformatã din Petrosani, începând cu ora 13:00.
La acest eveniment au fost invitate o serie de persoane reprezentative pentru bisericã si pentru municipiul Petrosani.
Participantii vor avea bucuria de a primi diferite obiective omagiale, printre care si o monografie a bisericii reformate din Petrosani, realizatã sub îndrumarea preotului reformat Márton Zoltán si a sotiei sale Márton Ildikó, de cãtre o echipã de oameni sufletisti compusã din Szöllõsi Mota Andrei, Toth János si Iozsa Ildiko în calitate de tehnoredactor si fotograf.