Cu hramul Izvorul Tãmãduirii, biserica aflatã în Cartierul Colonie din Petrosani, cândva centrul comunitãtii de industriasi ai zonei, a fost primul lãcas de cult ctitorit în rit ortodox, pentru oamenii locului. Totul a început prin 1775, pe un loc donat de un localnic, iar în timp, nici cimitirul nu a mai rãmas, acolo fiind acum doar câteva cruci ce amintesc de cei ce s-au stins. Interesant este, însã, cã Avram Stanca locuia chiar în casa învecinatã si acolo a înfiintat, într-o camerã, prima clasã de predare în limba românã.
Preotul Mihai Muntean ne explicã ce a fost cândva în acest loc, acum un cartier mai sãrãcãcios al Petrosaniului, dar care în 1901 a fost vizitat de Nicolae Iorga. Preotul Muntean a slujit aici între anii 1983 -87, iar acum vine sâmbãta si duminica. „Aici a fost biserica în care si pãrintele Stanca, la 1876 a început sã slujeascã, pânã la 1900, a avut si locuinta personalã în apropiere. Era si o casã parohialã, dar nu era prea bunã, iar el s-a mutat într-o casã mai mare. Din respect pentru acest ctitor, pentru cã Avram Stanca nu a fost numai ctitorul unei biserici monumentale ortodoxe române din Petrosani, a fost si ctitorul primei scoli românesti, a fost gãzduit în acea casã, aflatã si acum peste drum de bisericã.
Pentru cã erau scoli doar în maghiarã si germanã, una din camerele locuintei sale a fost salã de clasã pentru copiii români”, spune Mihai Muntean, preot ortodox, care a si scris o monografie a istoriei ecumenice în care se regãseste Sfânta Bisericã din Colonie, cu Hramul Izvorul Tãmãduirii, dar în care regãsim si istoria Bisericii Sfântul Nicolae, prima bisericã realizatã din piatrã, în rit ortodox din Petrosani.
Credinciosii vin si acum, duminica la slujbã, iar biserica a fost renovatã, asa încât din vechiul edificiu a rãmas doar clopotul si câteva cruci afarã, ori un tablou îngãlbenit de vreme, din care se vede cum arãta atunci biserica.
„Programul de slujbe este acum ca al unei biserici de mir, în care duminicile si la sãrbãtori se sãvârsesc sfintele slujbe. Vine lumea la rugãciune, vine din zonã, de aici din colonia CFR, dar si sãtenii din Botoni. Fiind vechea bisericã, a comunitãtii momârlãnesti, sigur cã multi vin la marile praznice, la Pasti, când unii chiar se îmbracã în straie populare. E prima bisericã pe care si-a ridicat-o comunitatea de aici, una din lemn, ctitoritã în 1775, iar acum mai avem aici un clopot de 1795, care a fost în folosintã pânã în anul 2010 si pe care îl mai pãstrãm si acum, pentru valoarea lui istoricã”, a mai spus preotul Mihai Muntean, care ne-a condus la peretele pe care era o gravurã ce înfãtiseazã biserica de la 1936.
În spatele statiei CFR din Petrosani, într-un cartier sãrãcit, care cândva era inima Petrosaniului, existã aceastã bisericã din lemn, pe care pãrintele Mihai Muntean a întretinut-o si unde oamenii vin sã se roage. Este un loc în care Dumnezeu a sãdit, pentru prima datã, în inimile localnicilor de aici, credinta ortodoxã.Avram Stanca a înfiintat prima scoalã în limba românã în Petrosani în anul 1877 si a pãstorit comunitãtile românesti din Bãnita, Maleea, Dâlja, Aninoasa, Vulcan si Lupeni.Avram Stanca a murit la Sebes în anul 1916, iar una dintre scolile din Petrosani îi poartã numele, în semn de recunoastere.
Diana Mitrache