C J Hunedoara nu poate demara procedura de evaluare a clădirilor care au aparținut minei Petrila din cauză că nu există o hotărâre a Adunării Generale a Acționarilor de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului.

Clădirile au fost reevaluate, fiind contractată de către CJ Hunedoara o societate specializată. Evaluatorul a stabilit că terenurile și clădirile valorează undeva la 2,4 milioane de lei. ”Se aprobă valoarea de piață de 487,341 euro, echivalentul a 2.401.033 lei, stabilită/estimată de evaluator pentru imobilele care formează ”Ansamblul Istoric Mina Petrila. (…) Valoarea de piață reprezintă prețul maxim de referință ce vas ta la baza negocierii pentru
stabilirea prețului de cumpărare/de achiziție al imobilelor”, se arată în hotărârea CJ Hunedoara. În urmă cu circa o lună și jumătate, consi­lierii județeni au adoptat proiectul de hotărâre prin care se stabilește valoarea clădirilor ce urmează a fi achiziționate. Pentru a fi cumpărate de CJ Hunedoara este nevoie de o decizie AGA de la SNIMVJ. ”Nu am demarat procedurile pentru că nu avem hotărârea Adunării Generale a Acționarilor de la Ministerul Energiei. Este necesară acea hotărâre a AGA. Săptămâna trecută am trimis (CJ Hunedoara-n.r.) o altă adresă la Ministerul Energiei în care am solicitat să se urgenteze procedura”, a declarat Costel Avram, administratorul public al CJ Hunedoara.

O pt adrese
De la momentul la care CJ Hunedoara și-a exprimat intenția de a prelua clădirile istorice ale minei Petrila și până în prezent au fost transmise opt adrese la ministerul Energiei. ”Opt adrese am făcut până acum la Ministerul Energiei”, a mai subliniat sursa citată. Procedurile de închidere a minei Petrila s-au finalizat de circa doi ani, după ce mina și-a încetat activitatea în toamna lui 2015. În tot acest timp, SNIMVJ plătește impozit pe clădiri și paza perimetrului. Între timp, clădirile istorice stau să se prăbușească în timp ce păienjenișul birocratic ține pe loc procedurile de vânzare.
Monika BACIU