Patru luni ar mai fi pânã ce specialistii ar putea sã scrie proiecte si sã transforme mina Petrila în exploatare culturalã. S-au fãcut pasi uriasi, iar proiectul a fost premiat recent la nivel national, însã, birocratia, care cere tot felul de hârtii, ucide sperantele.
Mai mult, în aceste zile, din cauza vremii, jumãtate din hala circuitului Putului Centru s-a prãbusit. Constructia se aflã printre clãdirile clasificate ca monumente istorice în curtea fostei exploatãri si acum, întreg plafonul este prãbusit. Acum este în pericol iminent de prãbusire si doar o minune a fãcut ca omul ce se afla înãuntru, paznicul, sã scape cu viatã.
„E un colaps al structurii de rezistentã, sub greutatea zãpezii si s-au subrezit elementele verticale. E un caz clasic de cedare, sub presiune, a elementelor. Aici se mai poate reface, dar costurile vor fi ceva mai mari. Ce e foarte important este sã se rezolve problemele birocratice, adicã, proprietatea asupra terenului, ca noi sã putem intra pe finantãri. Anul trecut, au asteptat 5 milioane de euro dupã noi si nu le-am luat. Anul acesta, asteaptã 2 milioane de euro dupã noi si ar trebui sã le luãm. Lucrurile sunt acum în curtea Ministerului Energiei si acolo ar trebui sã se rezolve”, a spus arhitect Mihai Danciu, Asociatia Planeta Petrila .
Ministerul Culturii, ai cãrui reprezentanti au ajuns la Petrila de câteva ori, trebuie sã dea un acord prin care aceste clãdiri sã ajungã în patrimoniul primãriei. Ele au fost în mare, clasificate, dar nu se stie acum ale cui sunt, pentru ca tinerii arhitecti sã poatã scrie proiectele de finantare.
Responsabilii de la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului au trimis documentele ce trebuiesc refãcute încã din aceastã sãptãmânã, dar se asteaptã din nou circuitul birocratic. Se pierd bani si timp, iar autoritãtile locale nu pot face nimic, în timp ce ideea de culturã pãleste din cauza vremii si a vremurilor.
Diana Mitrache