Biologii fac studii de mediu pe Taia

Biologii fac noi studii pe Taia, acolo unde este amplasată o microhidrocentrală.
Anul trecut, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a reluat procedura pentru acordarea unei noi autorizaţii de mediu în cazul microhidrocentralei de pe râul Taia. Zona este declarată sit Natura 2000 Grădiştea Muncelului Cioclovina. Anunţul vine după ce anul trecut instaţa a declarat ilegale lucrările, iar Comisia Europeană a declanşat infringementul. Momentan, microhidrocentrala este oprită.
”Este tot oprită.deocamdată se fac studii de către biologi, şi sper să obţină din nou avizul să îi dea drumul. Au avut o documentaţie depusă, dar a fost respinsă şi acum fac un studiu mai amplu”, a spus Vasile Jurca, primarul oraşului Petrila, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local.
Firma care a construit microhidrocentrala a comandat un studiu de impact asupra mediului. Concluzia unor ingineri din Cluj a fost că fauna şi flora nu au fost şi nu vor fi afectate. În iunie 2018, Curtea de apel Alba a declarat ilegală construirea microhidrocentralei de pe râul Taia printr-o sentinţă definitivă, după ce judecătorii au stabilit că microhidrocentrala este amplasată parţial în situl NATURA 2000. În 2015, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement în cazul României din pricina microhidrocentralelor care afectează habitatele.
Cosmin BACIU

Advertisements

4 comentarii la „Biologii fac studii de mediu pe Taia

 • 24 mai 2020 la 21:11
  Permalink

  Daca studiile efectuate de inginerii de la Cluj nu sunt concludente,atunci judecatorii pe ce baza au declarat ilegala construirea microhidrocentralei? In aceeasi situatie se afla si cele doua microhidrocentrale de pe Jiu, dupa ce s-au investit zeci de milioane de euro, iar Romania a importat energie electrica ca sa nu mai vorbim de viitor prin inchiderea termocentralelor pe baza de carbune.

 • 25 mai 2020 la 08:55
  Permalink

  Cred ca ar fi cazul sa ripostam Comisiei Europene care in cazul Romaniei i-si depaseste atributiile in mod tendentios Asta datorita conducatorilor incapabili care pt a-si tine scaunele …stau cu capul plecat . Din tara exportatoare de curent am ajuns sa importam.

 • 25 mai 2020 la 11:16
  Permalink

  Asa se intampla in Romania. Cladirile construite ilegal nu sunt demolate, infractorii asteapta momentul prielnic ca sa le ”spele” hartiile. Dar aici este ceva mai grav. Infractorii inca nu au dat inapoi banii castigati ilegal din certificate verzi, cat timp hidrocentala a functionat ilegal. Sunt bani furati de la noi toti.

 • 25 mai 2020 la 12:04
  Permalink

  Fake title. Cei care lucreaza pentru mafiile distrugatoare de mediu nu au cum sa fie biologi. Sunt anti-biologi.

Comentariile sunt închise.