Oficialii Consiliului Judetean Hunedoara au fãcut bilantul dupã primul an de mandat. Acestia au publicat si raportul de activitate al primului an în care s-au aflat la conducerea Consiliului Judetean Hunedoara. “Materialul clientului” aratã realizãrile Consiliului Judetean Hunedoara pentru Valea Jiului. Nimic concret… S-au efectuat studii, asocieri si cam atât. Nimic nu s-a concretizat.
“Atragerea fondurilor europene nerambursabile a constituit si va constitui obiectivul major al conducerii actuale a Consiliului Judetean Hunedoara. Am încercat si cred cã am reusit ca institutia Consiliului Judetean sã devinã motorul atragerii fondurilor europene si guvernamentale nerambursabile în judetul Hunedoara, temelia politicii de dezvoltare a judetului nostru”, aratã bilantul oficialilor CJH. În acest caz se face referire doar la centrul de sãnãtate de la Petrila si drumul spre Parâng. Dacã proiectul pentru modernizarea drumului este contestat, în ceea ce priveste anveloparea centrului de sãnãtate, acesta se aflã doar la stadiul de proiect.
“Se lucreazã la cererile de finantare pentru douã proiecte de eficientizare energeticã a clãdirilor rezidentiale: Centrul de Plasament Brad, respectiv Centrul de Îngrijire si Asistentã Petrila. Am propus spre finantare prin PNDL modernizarea DJ 709F: DN 7A – Masivul Parâng. Suntem la faza de licitatie a firmei constructoare. Asteptãm solutionarea contestatiilor pentru a putea trece la etapa de atribuire a contractului de executie a lucrãrii”, aratã acelasi raport de activitate.
Conducerea social-democratã a Consiliului Judetean Hunedoara are un punct denumit “investitii importante”. Pentru Valea Jiului s-a reluat o poveste din anii comunismului, însã readusã cumva în actualitatea secolului XXI. Este vorba de green-line-ul care ar urma sã facã legãtura între toate localitãtile Vãii Jiului. “Asocierea între CJ Hunedoara si UAT-urile din Valea Jiului pentru introducerea transportului ecologic tip Green Line. Se intentioneazã atragerea unei finantãri externe nerambursabile pentru realizarea acestui tip de serviciu”, mai aratã acelasi bilant.
Deseurile – cartoful fierbinte al întregului judet
“Problema deseurilor si-a gãsit rezolvarea”. Asa sunã o altã realizare a Consiliului Judetean Hunedoara. Acestia detaliazã modul în care problema a fost rezolvatã. “În data de 16 mai 2017 am obtinut Autorizatia Integratã de Mediu pentru CMID Bârcea Mare. Am construit Platforma Intermediarã de la Petrosani pentru preluarea deseurilor din Valea Jiului. Platformã a functionat în perioada noiembrie 2016 – mai 2017. Am finalizat noile caiete de sarcini pentru licitatia privind desemnarea operatorilor locali din cele 4 zone administrate de ADI (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã). Documentatiile de atribuire au fost publicate pe SEAP. Pentru a evita o crizã a deseurilor, ca urmare a întârzierilor apãrute în desemnarea unui operator al deponeului de la Bârcea Mare, în data de 24 aprilie 2017 am încheiat un Contract de servicii pe perioadã determinatã cu compania Supercom SÃ Bucuresti privind activitatea de operare si administrare a CMID Bârcea Mare. Compania îsi va desfãsura activitatea pânã la finalizarea atribuirii prin achizitie publicã a contractului de concesionare a deponeului. Deponeul de la Bârcea Mare este functional, aici se depune în prezent gunoiul colectat în întreg judetul, ca urmare a închiderii tuturor depozitelor de deseuri urbane neconforme. În data de 15 mai început repartizarea cãtre UAT-uri a pubelelor/ containerelor/ compostoarelor achizitionate prin proiectul ”Sistem de Management Integrat al Deseurilor în judetul Hunedoara”, aratã bilantul care este însã contrazis în mai multe puncte. În Valea Jiului nu a ajuns niciun container/compostor pentru deseuri. Drept e, e lungã calea de la Deva pânã în Valea Jiului. Vreo 100 de kilometri. În schimb, CNSC a anulat procedura prin care CJH a atribuit contractul de servicii cãtre Supercom. Drumurile judetene din Valea Jiului au fost uitat. O altã componentã a bilantului se referã la drumurile judetene. Au fost cuprinse câteva astfel de drumuri, însã niciunul din Valea Jiului, asta desi aici sunt patru drumuri judetene. În domeniul asistentei sociale si protectiei copilului, dupã ce bãtrânii din centrele de îngrijire private au fost lãsati de izbeliste, pentru Valea Jiului singura realizare bifatã este cea privind faptul cã “am preluat de la Primãria Uricani Centrul de Îngrijire si Asistentã Adulti”, mai aratã bilantul. În schimb, conducerea social-democratã a Consiliului Judetean Hunedoara se laudã cu realizãrile ApaServ Valea Jiului. Societatea de apã din Valea Jiului are ca actionar majoritar Consiliul Judetean, însã proiectele sunt realizate de angajatii societãtii, astfel cã institutia judeteanã nu are niciun merit în acest sens.
Monika BACIU