Cladiri de patrimoniu, altadata bijuterii arhitecturale, sunt lasate in paragina, iar autoritatile nu pot intreveni. O lege emisa anul trecut, ii obliga pe edili sa intervina chiar si in ceea ce priveste imobilele proprietate privata aflata intr-o avansata stare de degradare, dar aceeasi lege trece sub tacere regimul cladirilor de patrimoniu.
De exemplu, in mijlocul Petrosaniului, celebra Casa cu Turn, care apartine de vechea Colonie Ianza, se darama cu fiecare zi care trece, dar autoritatile sunt legate de maini si de picioare. Asta in timp ce vechea bijuterie arhitectonica mai sta in picioare doar printr-o minune.
Colonia Ianza este una dintre cele mai vechi din Valea Jiului.
A fost construita la inceputul anilor 1900 de catre Vasile Ianza, de loc din Sarmizegetusa, dar asezat pe plaiurile Vaii Jiului.
Vasile Ianza a fost mai intai pretor si apoi prim pretor al plasei Petrosani si a fost chiar decorat cu Steaua Romaniei in Primul Razboi Mondial, pentru modul in care a asigurat aprovizionarea Petrosaniului in cele vremuri tulburi. Dupa ce Transilvania a revenit Romaniei, Ianza a fost si primul prefect roman de Hunedoara. Avea o avere vasta ce continea o serie de imobile. Colonia Ianza se intindea, initial, de la podul de peste paraul Maleia, unde este astazi sediul Companiei Nationale a Huilei Petrosani, pana la calea ferata, care despartea Colonia Ianza de prima colonie muncitoreasca, construita de austro-ungari.
Ulterior, jumatate din aceasta colonie a fost vanduta si transformata in Colonia Teodorescu, dupa numele celui care o achizitionase, iar in 1956 statul roman a nationalizat imobilele detinute de familia lui Vasile Ianza. Dupa nationalizare, cele 14 apartament trecute in decretul de nationalizare au fost locuite de chiriasi, inclusiv Casa cu Turn. Dupa 1990, o parte din imobile se intorc la urmasii lui Vasile Ianza, iar celebra Casa cu Turn, alaturi de alte doua constructii, a ajuns la stranepotul lui, artistul plastic Cristian Ianza, dar acum, acestea sunt aproape amintire.
Ianza a avut intentia sa le instraineze, dar cumparatorii nu s-au inghesuit, desi sunt situate intr-o zona centrala a municipiului Petrosani. Asa ca au ramas nelocuite si se afla intr-o avansata stare de degradare. Edilii din Petrosani cunosc situatia, dar nu au cum sa intervina. Guvernul a emis anul trecut o lege prin care autoritatile sa poata interveni in cazul cladirilor care prezinta risc pentru populatie. Este vorba despre Legea 153, privind masuri de crestere a calitatii arhitectural – ambientale a cladirilor, insa sunt exceptate tocmai cladirile monument – istoric, adica locatia unde
s-ar incadra Casa cu Turn, dupa cum spun reprezentantii municipalitatii. Iar acesta este doar un exemplu, pentru ca fiecare localitate are practic cladiri – monument aproape prabusite. „Noi trebuie sa facem un inventar al cladrilor degradate si sa le punem in vedere proprietarilor sa le repare. Daca acest lucru nu se intampla, administratia publica locala executa lucrarile de reparatii si urmeaza ca sumele sa fie recuperate de la proprietar. Din aceasta lege sunt exceptate, insa, cladirile de patrimoniu sau cele care prezinta risc seismic ridicat”, a declarat viceprimarul municipiului Petrosani, Claudiu Cornea. Solutia ar putea sta in mainile celor de la Ministerul Culturii, daca ar si exista un inventar care sa ateste starea reala a cladirilor de patrimoniu.
Carmen Cosman